Den rosa panteren (filmserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen omhandler filmserien og tegnefilmen Den rosa panteren. For artikkelen om filmen fra 2006, se Den rosa panteren (2006).

Den rosa panteren er navnet på en serie amerikanske filmkomedier med den inkompetente franske politidetektiven Jacques Clouseau som hovedrolle. Serien ble skapt av Blake Edwards, som vant hedersprisen under den 76. Oscar-utdelingen.

Peter Sellers spilte hovedrollen i de to første filmene. Etter at Alan Arkin tolket rollen i tredjefilmen, tok Sellers over igjen. Sellers andre periode som Clouseau sluttet da han døde under innspillingen av På sporet av den rosa panteren. Filmen ble likevel ferdig innspilt. Til da hadde det kommet ut syv filmer til sammen. I den åttende filmen var det Roger Moore som spilte Clouseau, men i dette tilfelle var den bare en birolle. Clouseau-skikkelsen kom for fullt tilbake i 1993, hvor Roberto Benigni spilte ham. I filmen fra 2006 er det Steve Martin som har tatt over rollen.

I motsetning til det mange tror er «den rosa panteren» ikke figuren Clouseau, men en stor og verdifull diamant fra den første filmen. Frasen ble brukt igjen i den fjerde filmen, samt i filmen fra 2006.

Den første filmen i serien hadde en animert åpningssekvens satt til musikken av Henry Mancini der tegnefilmfiguren den rosa panteren opptrådte for første gang. Denne figuren kom senere til å få sin egen tegnefilmserie (samt at den hadde en åpningssekvens i samtlige av filmene i serien unntatt A Shot in the Dark), og han ble kjent som den rosa panteren.

Filmene[rediger | rediger kilde]

Serier[rediger | rediger kilde]

Figurene[rediger | rediger kilde]

Inspektør Jacques Clouseau[rediger | rediger kilde]

Jacques Clouseau er en noe inkompetent dust som selv innbiller seg at han er en detektiv, om ikke et geni. Vanligvis løser han de sakene han blir satt på ved hjelp av ren flaks og klossethet. Et eksempel er i Den rosa panteren slår til igjen, der snikmordere fra hele verden blir sendt for å ta livet av ham; Clouseau bøyer seg ned for å knytte skolissen, og morderne tar dermed livet av hverandre istedenfor Clouseau. Peter Sellers, Alan Arkin, Roger Moore, Roberto Benigni og Steve Martin har alle hatt rollen som Clouseau.

Politisjef Dreyfus[rediger | rediger kilde]

Clouseaus overordnede, inspektør Dreyfus, ble introdusert i A Shot in the Dark. Han blir etterhvert drevet til vanvidd av sitt raseri over Clouseaus dumhet. En av filmene (The Return of the Pink Panther) ender med at han blir satt i en tvangstrøye og sendt til en celle der han skriver «Drep Clouseau» på veggen ved føttene sine. Dreyfus blir spilt av Herbert Lom i de første filmene, og av Kevin Kline i filmen fra 2006.

Cato[rediger | rediger kilde]

Cato er Clouseaus tjener, og en ekspert på kampsporter. Det er uklart om han syns Clouseau er en flink detektiv eller om han bare oppmuntrer ham. Det er en tilbakevendende vits at han må angripe Clouseau mens han minst venter det slik at Clouseaus kampevner holdes ved like.

Tegnefilm[rediger | rediger kilde]

Den rosa panteren som animerte kortfilmer var opprinnelig regissert av Friz Freleng, og ble først laget til åpningssekvensen av de første filmene. De ble imidlertid raskt egne småepisoder, der en kort liten mann med bart, en animert versjon av Clouseau, var skurken.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

Nordmannen Harald Zwart regisserte The Pink Panther 2.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]