Hopp til innhold

Bueskogmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
bueskogmåler
bueskogmåler, mørkt eksemplar
Nomenklatur
Dysstroma truncata
Hufnagel, 1767
Synonymi
Chloroclysta truncata
Populærnavn
bueskogmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektDysstroma
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Bueskogmåler (Dysstroma truncata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten er svært variabel av utseende og finnes over hele Norge.

En middelsstor (vingespenn 26 – 34 mm), slank, brokete måler. Fargen er svært variabel, forvingens grunnfarge varierer fra skittenhvit til mørkt sjokoladebrun. Tegningene er mindre tydelige hos mørke eksemplarer. Forvingen er (hos middels lyse eksemplarer) gulbrun ved roten, i midten med et bredt tverrbånd som er skittenhvitt eller gulaktig, oftest mørkere i det fremre ytre hjørnet. Båndets ytterkant er avrundet, bølgete utbuktet i midten. Utenfor båndet ved fremkanten er det en, vanligvis påfallende, uregelmessig, hvit flekk og et brungult tverrbånd (ikke hos mørke eksemplarer). Vingespissen har tre pileformede, mørke flekker hos lyse og middels mørke eksemplarer. Bakvingen er silkeaktig gråhvit. Larven er naken, slank og gulgrønn.

Denne arten har larver som kan leve på en lang rekke ulike trær, busker og urter, og er vanlig i de fleste slags skog. De voksne målerne flyr i juli – september.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av den palearktiske sone. I Norge forekommer den over hele landet og er ganske vanlig.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata