Brun rosemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
brun rosemåler
Brun rosemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anticlea badiata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Earophila badiata
Norsk(e) navn: brun rosemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Anticlea
Habitat: hager, parker o.l.
Utbredelse: Palearktis

Brun rosemåler (Anticlea badiata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne kontrastrikt fargete arten finnes bare i de sørligste delene av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 31 mm), slank, kontrastrikt farget måler. Vingenes grunnfarge varierer fra beige til ganske mørkt gråbrun, men arten har alltid skarpe, mørke tverrstriper. Forvingen er brunlig, ved roten med et svartkantet, grått tverrbånd. Utenfor dette har den vanligvis to lysbrune bånd som er skilt fra hverandre av en tynn, mørkbrun stripe. Rundt midten av vingen har den et ganske bredt, brunhvitt tverrbånd, dette er på yttersiden avgrenset av 2-4 smale, bølgete, brune tverrstriper, en av disse er brunsvart og tydeligere enn de andre. I vingespissen har den en bølgete, svart skråstrek, langs vingens ytterkant en smal, bølgete, hvit tverrstripe. Mist på ytterkanten er det en trekantet, hvit flekk som er en del av denne tverrstripen. Bakvingen er silkeaktig gråhvit. Larven er lang og slank, naken, grønnaktig grå med en lys sidestripe og gulbrunt hode.

Paul Robert - Anticlea badiata.jpg

Levevis[rediger | rediger kilde]

Brun rosemåler finnes i hager, parker og buskmark. Larvene lever på arter i roseslekta (Rosa spp.). Denne arten flyr om natten alt i mars – april, og kommer ofte til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Brun rosemåler finnes over det meste av den palearktiske faunaregionen. I Norge er den funnet på Østlandet og Sørlandet, langs kysten til Rogaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]