Brun båndmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
brun båndmåler
Brun båndmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xanthorhoe quadrifasiata
Clerck, 1759
Norsk(e) navn: brun båndmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Xanthorhoe
Habitat: skog
Utbredelse: Palearktis

Brun båndmåler (Xanthorhoe quadrifasiata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten er funnet nord til Møre og Romsdal i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 32 mm), slank, mest brungul måler. Den er større enn de fleste andre artene i slekten Xanthorhoe og kan kjennes på at forvingenes grunnfarge vanligvis er markert brunlig, ikke nøytralt grå som hos de fleste andre. Hannen har smalt fjærformede antenner, hunnen trådformede. Forvingen er vanligvis lyst brunlig (kanelbrun), med et bredt, lyst til mørkt grått, tverrbånd rundt midten. Dette båndet er kantet med hvitt på begge sider, innerkanten er fint bølgete mens ytterkanten i midten er trukket ut til en skarp tann. Utenfor ytterkanten har forvingene vanligvis bare utydelige flekker og striper, men de kan ha en markert, smal, hvit tverrstripe. Bakvingen er gråhvit med utydelige, grå tverrbånd. Larven er brun på ryggen, gulhvit på buken. Den har korte, men kraftige, oppstående børster og virker derfor mer "piggete" enn de fleste andre målerlarver.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Brun båndmåler lever hovedsakelig i skog. Larven kan leve på mange ulike lave urter, blant andre maurer (Galium spp.). De voksne målerne flyr i juni – juli, fra skumringen og utover natten. De kommer av og til til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i nesten hele den palearktiske region, men synes å mangle i Nord-Afrika og deler av Sør-Europa. I Norge er den påtruffet nord til Møre og Romsdal, men den ser ut til å være mindre vanlig enn mange av de andre Xanthorhoe-artene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]