Jimmy Hoffa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jimmy Hoffa
James R. Hoffa NYWTS.jpg
Født14. februar 1913
Brazil, Indiana
Død1975
Bloomfield Township
Barn Barbara Ann Crancer, James P. Hoffa
Beskjeftigelse Fagforeningsperson, skribent, aktivist
Nasjonalitet USA
Medlem av International Brotherhood of Teamsters

James Riddle «Jimmy» Hoffa (født 14. februar 1913, forsvunnet 30. juli 1975) var en amerikansk fagforeningsleder som forsvant under mystiske omstendigheter og antas å ha blitt myrdet. Han var formann for lastebilsjåførenes fagforening, International Brotherhood of Teamsters, fra 1957 til 1971, og hadde betydelig innflytelse i det amerikanske samfunnet. Det siste stedet man vet at han ble sett var på parkeringsplassen til restauranten Machus Red Fox i delstaten Michigan i USA.

Hoffa ble født i Brazil i Indiana som sønn av en fattig gruvearbeider. Faren døde da han var ung, og Hoffa kunne ikke fortsette på skolen. Han flyttet til Michigan for å arbeide i et varelager. Han var en naturlig leder og opptatt av den dårlige behandlingen av arbeidere. I 1933, 20 år gammel, var han med på å organisere sin første streik blant arbeiderne som lastet og losset matvarer fra lastebilene.

Hoffa avanserte raskt i fagforeningen Teamsters, som organiserte lastebilsjåfører i Midtvesten og deretter nasjonalt.

I 1964 ble han dømt til 15 års fengsel for bestikkelser. Han ble benådet av president Richard Nixon i 1971 på betingelse av han ikke deltok i fagforeningsaktiviteter i ti år og ble løslatt etter sju år i fengsel. Hoffa planla å gå til sak for å få opphevet denne betingelsen da han forsvant i 1975. Han skulle møte to medlemmer av mafiaen da han forsvant.

Hoffa antas å ha blitt bortført og myrdet av mafiaen.

Hoffa var far til James P. Hoffa, dagens leder av Teamsters.

I 1992 ble hans liv og død skildret i filmen Hoffa, spilt av Jack Nicholson.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)