Jimmy Hoffa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jimmy Hoffa
James R. Hoffa NYWTS.jpg
Født 14. feb. 1913
Brazil, Indiana
Død 30. jul. 1975
Barn Barbara Ann Crancer, James P. Hoffa
Statsborger i USA

James Riddle «Jimmy» Hoffa (født 14. februar 1913, forsvunnet 30. juli 1975) var en amerikansk fagforeningsleder som forsvant under mystiske omstendigheter og antas å ha blitt myrdet. Han var formann for lastebilsjåførenes fagforening, International Brotherhood of Teamsters, fra 1957 til 1971, og hadde betydelig innflytelse i det amerikanske samfunnet. Det siste stedet man vet at han ble sett, var på parkeringsplassen til restauranten Machus Red Fox i delstaten Michigan i USA.

Hoffa ble født i Brazil i Indiana som sønn av en fattig gruvearbeider. Faren døde da han var ung og Hoffa kunne ikke fortsette på skolen. Han flyttet til Michigan for å arbeide i et varelager. Han var en naturlig leder, og opptatt av den dårlige behandlingen av arbeidere. I 1933, 20 år gammel, var han med på å organisere sin første streik blant arbeiderne som lastet og losset matvarer fra lastebilene.

Hoffa avanserte raskt i fagforeningen Teamsters, som organiserte lastebilsjåfører i Midtvesten og deretter nasjonalt.

I 1964 ble han dømt til 15 års fengsel for bestikkelser. Han ble benådet av president Richard Nixon i 1971 på betingelse av han ikke deltok i fagforeningsaktiviteter i 10 år, og løslatt etter 7 år i fengsel. Hoffa planla å gå til sak for å få opphevet denne betingelsen da han forsvant i 1975. Han skulle møte to medlemmer av mafiaen da han forsvant.

Hoffa antas å ha blitt bortført, og myrdet, av mafiaen.

Hoffa er far til James P. Hoffa, dagens leder av Teamsters.

I 1992 ble hans liv og død skildret i filmen Hoffa, spilt av Jack Nicholson.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)