Broscus cephalotes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Broscus cephalotes
Broscus cephalotes
Nomenklatur
Broscus cephalotes
Linnaeus, 1758
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
SlektBroscus
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Nord-Amerika, Asia

Broscus cephalotes er en av billene i delgruppen (underfamilien) sandgravere (Broscinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1] Broscus cephalotes er den eneste arten fra slekten Broscus, som er registret fra Norge.

Broscus cephalotes er helt svart på farge og mellom 16-23 millimeter lang. Hodet har kraftige overkjever og er nesten like bredt som halskjoldet (pronotum). Antennens tredje ledd er dobbelt så langt som andre leddet. Brystskjoldet (pronotum) er avskilt fra dekkvingene av en tydelig innsnøring (hals). Dekkvingene har en læraktig overflate, men fin punktur. finnes på åpne og sandholdige steder hvor den graver dype ganger i jorden.

Broscus cephalotes lever som predator på mindre dyr og sitter i gangåpningen og venter på at et byttedyr skal passere. Den spiller død ved fare og kan ligge helt urørlig.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Carabidae of the World». Arkivert fra originalen 16. desember 2008. Besøkt 16. november 2008. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bertram G. Rye. 1908. Biller I. Løpebiller. Danmarks Fauna Bind 3. G.E.C. GAD, København.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]