Bristol Pegasus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bristol Pegasus
Bristol Pegasus
Bristol Pegasus på Brokklands museum
Informasjon
Type Stjernemotor
Produsent Bristol Aeroplane Company
Designet av Roy Fedden
Introdusert 1932
Brukes av flytyper Fairey Swordfish
Short Sunderland
Se teskst
Antall produsert 32 000
Utviklet fra Bristol Mercury
Bristol Jupiter
Videreutviklet til Bristol Draco
Bristol Phoenix

Bristol Pegasus var en britisk flymotor med ni sylindere i stjerneform. Som de fleste slike motorer var den luftavkjølt, slik at luftstrømmen over sylindrene i fart kjølte den ned, og den derved ikke trengte annet kjølesystem. Motoren ble designet med utgangspunkt i de tidligere Mercury- og Jupiter-motorene av Roy Fedden, som arbeidet for Bristol Aeroplane Company. Senere varianter av Pegasus-motoren kunne yte 1 000 hestekrefter (750 kW) og ble benyttet i en rekke militære og sivile fly fra 1930- og 40-årene. Slagvolumet var på 28 liter (1 750 kubikktommer) og senere utgaver hadde hadde én-, to- eller flertrinns kompressor.

Videreutvikling av motoren førte til Bristol Draco med direkte innsprøyting og Bristol Phoenix som var bygget for dieselolje, som begge ble bygget i begrenset antall. Til forskjell fra disse ble det bygget over 30 000 Pegasus-motorer. De ble benyttet i fly fra små dobeldekkere til store sjøfly som Short Sandringham og Sunderland. Flere rekorder i høydeflyving og langdistanseflyving ble satt med fly utstyrt med Pegasus-motoren, blant annet den første overflygingen over Mount Everest.[1] Motoren ble også lisensbygget i Polen og brukt i bombeflyene PZL.23 Karaś og PZL.37 Łoś

Selskapet Bristol Siddley brukte senere navnet Pegasus igjen for turbinviftemotoren som brukes i Hawker Siddeley Harrier. Denne motoren er imidlertid kjent som Rolls-Royce Pegasus ettersom Rolls-Royce overtok selskapet. To originale Bristol Pegasus-motorer er fortsatt i drift i to Fairey Swordfish som flys av Royal Navy Historic Flight. Det finnes også en del motorer ustilt i diverse luftfartsmuseer.

Fly med Pegasus-motor[rediger | rediger kilde]

En rekke forskjellige flytyper har brukt Pegasus-motorer. Listen er hentet fra from Lumsden (kun britiske flytyper), Pegasus-motoren er ikke nødvendigvis den vanligste motoren brukt i alle disse typene.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bridgman (1998): Jane's Aircraft, side 270.
  2. ^ Lumsden, A. (2003): British Piston Engines and their Aircraft. Marlborough, Wiltshire: Airlife Publishing, ISBN 1-85310-294-6.
  3. ^ Barnes, C.H. (1970). Bristol Aircraft since 1910. London: Putnam Publishing. s. 242. ISBN 0 370 00015 3.