Blackburn Ripon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blackburn Ripon
Den eneste bevarte Blackburn Ripon. Den har en Armstrong Siddeley Panther stjernemotor og er lagret i det finske flymseum, Päijänne Tavastia Aviation Museum i Asikkala, i Finland
Informasjon
RolleTorpedo bombefly
ProdusentBlackburn Aircraft
Første flyvning1926
Introdusert4
Utfaset1944
StatusPensjonert
Brukt avRoyal Air Force
Finlands flyvåpen
Antall produsert97

Blackburn T.5 Ripon var et britisk hangarskipbasert torpedo-bomber og rekognoseringsfly, en dobbeltdekker som fløy første gang i 1926. Det ble bruk av Fleet Air Arm som torpedo-bomber fra 1930 til 1935. Ripon ble også solgt til Finland, hvor de ble brukt under vinterkrigen og den finske fortsettelseskrigen frem til 1944.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Blackburn Ripon ble konstruert for å erstatte en-seters Dart torpedo-bomber. Etter Air Ministrys spesifikasjoner var det også et krav at det kunne brukes til lang-distanse rekonisering med to-manns besetning.[1] Den første prototype fløy den 17. april 1926 som landbasert, men neste prototype den 26. august ble bygget som sjøfly.[1] Opprinnelige ble den testet mot nærmeste konkurrenter, Handley Page Harrow og Avro Buffalo, som viste at disse var adekvate, Ripon ble da bygget om med bedre motor, større ror ble også installert. Den forbedrede Ripon ble utropt som vinner og bestilt.[1]

Fire prototyper og 90 produserte fly ble bygget hos Blackburn for bruk av Fleet Air Arm. Blackburn Baffin ble utviklet fra Ripon, og erstattet den senere hos Fleet Air Arm, og 68 Ripon ble konvertert til Baffin.

Flyet i bruk[rediger | rediger kilde]

Ripon ble tatt i bruk av Fleet Air Arm.[1] Ripon ble normalt brukt på hangarskip selv om noen ble konvertert til sjøfly og utstyrt med pongtonger. Ripon ble brukt som torpedobomber frem til 1933, da Fleet Air Arm ble reorganisert i tre store skvaadroner.[1] Den siste Ripon ble pensjonert i januar 1935 da Naval Air Squadron ble utstyrt med Blackburn Baffin.

Blackburn Ripon ble også bestilt av Finlands flyvåpen, med et eksemplar bygget av Blackburn, før 25 ble bygget på lisens av Finnish Aircraft Factory. Disse fikk flere forskjellige stjernemotorer, de første med en 530 hk Bristol Jupiter VII, de neste syv en 480 hk Gnome Rhone Jupiter VI, etterfulgt av åtte med 535 hk Armstrong Siddeley Panther motor og de siste ti med 580 hk Bristol Pegasus motorer.[2] Det finske flyvåpen brukte Ripon til rekognosering mot Sovjetunionen i Vinterkrigen og senere i Den finske fortsettelseskrigen. Etter å ha mistet ett i kamp mot russiske jagere i 1939 ble Ripon brukt i begrenset omfang til oppdrag om natten.[2] Siste oppdrag ble fløyet i 1944.

En Ripon (RI-140) ble lagret og er nå restaurert og nylig utstilt ved det finske flymuseet Päijänne Tavastia Aviation Museum.[3] Det er det eneste bevarte eksemplaret.

Operatører[rediger | rediger kilde]

Storbritannias flagg Storbritannia
Finlands flagg Finland

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Mason, Francis K (1994).
  2. ^ a b Green, William (1967). Warplanes of the Second World War, Volume 7, Bombers and Reconnaissance Aircraft. London: Macdonald. 
  3. ^ Kauppinen, Jukka O. (25. mai 2006). «Ripon esille Vesivehmaalla» (finsk). Virtuaalilentäjät – Virtual Pilots ry. Besøkt 22. mars 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]