Volumetrisk effekttetthet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For effekt per arealenhet, se heteflatebelastning.

Volumetrisk effekttetthet (engelsk volume power density eller volume specific power) betegner innen fysikk og teknikk effekt (overført energi i form av arbeid eller varme per tidsenhet) per enhet volum. En høy volumetrisk effekttetthet svarer til stor effektivitet. Denne effekttettheten oppgis vanligvis i watt per kubikkmeter (W/m³) eller kilowatt per liter (kW/l).

I energiomformere som for eksempel batterier, brenselceller og motorer samt i strømforsyningsenheter og lignende er effekttetthet knyttet til et bestemt volum. Det blir da også kalt volumspesifikk effekttetthet, som er uttrykt i W/m³. Volumetrisk effekttetthet er ofte en viktig faktor i enheter eller områder som er begrenset i størrelse, slik som eksemplene nevnt over. Spesielt spiller det en viktig rolle for elektriske kjøretøy, siden vekten av disse kjøretøyene i stor grad bestemmes av batteripakkene som er installert.

I forbrenningsmotorer med stempelmekanisme er volumetrisk effekttetthet, eller effekt per fortrengte volum, et viktig mål på motorenes spesifikke effekt, det vil si ytelse per liter sylindervolum.

Se også[rediger | rediger kilde]