Bristol Bears

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bristol Bears
Bristol Bears Rugby
Nettsidehttps://www.bristolbearsrugby.com/
Idrettsgren(er)Rugby union
HjemmebaneAshton Gate
Kapasitet27 000
LigaPremiership Rugby
LandStorbritannia
StedBristol
EierBristol Sport
Administrasjon
StyrelederChris Booy
TrenerPat Lam
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
12. september 2018

Bristol Bears er et profesjonelt rugby union lag fra byen Bristol, England. De spiller i den øverste divisjonen Premiership Rugby og deres hjemmebane er Ashton Gate i Bristol som de deler med fotballaget Bristol City. Laget har vunnet European Rugby Challenge Cup én gang[1] og Anglo-Welsh Cup én gang.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bristol Football Club ble stiftet i 1888 da laget Carlton slo seg sammen med rivalen Redland Park for å danne et felles lag for Bristol. Cricket-banen The County Cricket Ground ble leiet til hjemmekampene. I 1900 fikk den første spilleren fra Bristol landskamper for Englands landslag.

Klubben var i gang med å få opp en ny generasjon av spillere da den første verdenskrigen stanset all rugby. Etter krigen ble det dannet et lag som het Bristol United som senere bli Bristol Rugby i 1919. I 1921 flyttet de til det nye stadionet Memorial Stadium og slo Cardiff 19-3 i åpningskampen.

I 1965-66 sesongen vant klubben hele 39 kamper og 1971-72 var klubbens beste sesong til nå; de skåret over tusen poeng og ble kåret til uoffisielle mestre i England i Anglo-Welsh turneringen. I 1983 ble de offisielle mestre i Anglo-Welsh cup da de slo Leicester 28-22 i finalen.

Fotballklubben Bristol Rovers flyttet til Memorial Stadium i 1996 og overtok etterhvert eierskapet for stadionet. Klubben rykket ned til andre divisjon i 1998 og klubben var i økonomiske problemer. De ble reddet og rykket rett opp til øverste divisjon igjen.

Ved 2001-02 sesongen byttet de navn til Bristol Shoguns da Mitsubishi Motors Corporation inngikk en femårs sponsoravtale. Shogun er navnet på bilmodellen Mitsubishi Pajero i England. Det ble en god sesong og de kom til finalen i sluttspillet, men tapte 28-23 for Gloucester Rugby. Sesongen etter ble preget av hendelser utenfor banen. Eieren Malcocm Pearce annonserte at han ville slutte etter sesongslutt og det gikk rykter at Firoz Kassam skulle kjøpe klubben og flytte den til Oxford og Kassam Stadium. Det gikk også rykter om at de skulle bli slått sammen med lokalrivalen Bath Rugby, men det ble ikke noe av dette. Dette preget det sportslige og klubben rykket ned igjen. Med nye eiere rykket klubben opp igjen i 2004. I juli 2005 gikk avtalen med Mitsubishi ut og klubben endret navnet til Bristol RFC. Laget kom på tredjeplass i ligaen i 2005-06 og kunne delta i den europeiske turneringen Heineken Cup. Neste sesong kom de på niendeplass før de igjen rykket ned i 2009.

I 2012 ble forretningsmannen Stephen Lansdown ny eier av klubben. Han eier per november 2016 også fotballklubben Bristol City og basketballklubben Bristol Flyers. Etter flere middelmådige sesonger på nivå to vant de serien i 2013-14, men tapte play-off finalen mot London Welsh. Før 2014-15 sesongen flyttet de til stadionet Ashton Gate hvor Bristol City spiller. Stadionet hadde da en kapasitet på 21 497 og var en stor forbedring sammenlignet med Memorial Stadium. Klubben kom til play-off finalen for andre år på rad, men tapte med ett poeng over to kamper for Worcester Warriors. Ved 2015-16 sesongen signerte klubben flere meritterte spillere og trenere. I det tredje forsøket vant klubben play-off finalen, denne gangen mot Doncaster Knights og var klare for øverste divisjon igjen. Det ble bare med én sesongen og de kom på siste plass i 2016-17 sesongen og rykket ned igjen.

De rykket rett opp til øverste divisjon igjen og 1. juni 2018 byttet laget navn fra Bristol Rugby til Bristol Bears.[2]

Meritter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ European Challenge Cup final: Bristol Bears 32-19 Toulon bbc.com Lest 20. oktober 2020
  2. ^ CLUB TO ENTER EXCITING NEW ERA AS BRISTOL BEARS www.bristolbearsrugby.com Lest 26. juni 2018

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]