Harlequin F.C.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harlequins
Harlequins Football Club
Nettsidehttps://www.quins.co.uk/
Idrettsgren(er)Rugby union
KallenavnQuins
HjemmebaneTwickenham Stoop
Kapasitet14 816
LigaPremiership Rugby
LandStorbritannia
Administrasjon
StyrelederDavid Morgan
TrenerPaul Gustard
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
12. september 2018

Harlequins er et profesjonelt rugby union lag fra Sørvest-London, England. De spiller i den øverste divisjonen Premiership Rugby og deres hjemmebane er Twickenham Stoop som ligger i bydelen Twickenham.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Hampstead Football Club ble stiftet i 1866 og den første dokumenterte kampen ble spilt i 1867. Høsten 1867 brøt flere medlemmer ut og stiftet klubben Wasps[1]. Hampstead FC endret navn til Harlequin Rugby Football Club i 1870, angivelig fordi medlemmene ikke bare var fra lokalområde, men monogrammet med HFC skulle beholdes. De første 40 årene hadde klubben 15 forskjellige hjemmebaner, men siden 1909 har de bare hatt tre.

I 1906 ble Harlequin invitert av rugbyforbundet til å bruke deres nye stadion, Twickenham Stadium. I 1963 kjøpte Harlequin en friidrettsbane ved siden av stadionet og brukte det som treningsbane. Etterhvert bygde de sitt eget stadion der. I starten ble det kalt Stoop Memorial Ground, oppkalt etter Adrian Stoop, en tidligere landslagsspiller for England og klubblegende for Harlequins. I 2005 ble det omdøpt til Twickenham Stoop.

Da ligaen ble innført i 1987, startet klubben i øverste divisjon og var en av Englands beste lag inntil de rykket ned i 2005. Harlequin har rekorden for flest spillere i en finale i rugby VM da de hadde åtte spillere fra Australia i finalen i 1991. De rykket rett opp igjen til øverste divisjon ved å vinne 25 av 26 kamper i 2005-06 sesongen.

I 2009 stod de for en av de største skandalene i rugby i en hendelse kjent som «Bloodgate» i kvartfinalen i Heineken Cup mot Leinster Rugby. Harlequin hadde på grunn av skader byttet ut begge sine spillere (Evans og Malone) som var spesialister på å skåre poeng ved å sparke ballen og de kunne dermed ikke byttes inn igjen. Det er derimot lovt er lov med ekstra bytte hvis en spiller blør under kampen. Klubben gav kapsler med blod til vingen Williams som han brukte og dermed kunne byttes mot Evans som var frisk nok til å spille. Evans forsøkte forøvrig å skåre på en drop kick på slutten av kampen, men bommet og Harlequin tapte 5-6. Etter kampen viste tv-bildene at Williams blunket til innbytterbenken da han ble byttet ut.[2] Williams kuttet leppen sin i etterkant for å prøve å skjule jukset. Det endte med at Williams ble utestengt i 12 måneder (senere redusert til fire måneder), klubbens fysioterapeut ble utestengt i to år og klubbens trener ble utestengt fra all rugby i hele verden i tre år. Klubben fikk en bot på 259.000 pund.[3] 2008-09 var ellers en sportslig suksess med andreplass i serien og de arrangerte den første «Big Game» på Twickenham Stadium i romjulen, en tradisjon som de har gjentatt hvert år på et nesten fullsatt stadion.

Skandalen preget klubben sesongen etter selv om de beholdt de fleste spillerne og endte på en skuffende åttendeplass; de kom på andreplass i 2008-09. 2010-11 sesongen var en suksess med seier i European Challenge Cup. Neste sesong fulgte de opp med å vinne sluttspillet i serien og vant deres første Premiership Rugby tittel.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ THE 1866 BLOG VOL 1: THE BIRTH OF HARLEQUINS AND WASPS Arkivert 13. juli 2015 hos Wayback Machine. www.quins.co.uk Lest 12. juli 2015
  2. ^ Quins substitution under scrutiny - bbc.co.uk Lest 8. juli 2015
  3. ^ 'Bloodgate' saga will forever haunt Quins - Mark Evans - bbc.co.uk Lest 8. juli 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]