Hopp til innhold

Salhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Tekstilindustrimuseet ligger i de gamle lokalene til Salhus Tricotagefabrikk i Salhus.

Salhus er et sted i Åsane bydel i Bergen, nord for Bergen sentrum. Salhus grunnkrets i Bergen kommune hadde 824 innbyggere 1. januar 2012 og et areal på 0,81 km². Salhus er en del av tettstedet Bergen. I sør ligger Mjølkeråen, i nord Salhusfjorden, og i øst Hordvik. For å komme til Salhus kan man enten kjøre RV564 eller FV243.

I Salhus ligger Salhus kirke og kirkegård, Salhus skule og Tekstilindustrimuseet. Tidligere var det fergeforbindelse til Holsnøy. Salhus turn & Idrettslag, Salhusvinskvetten, Salhus Pinsetten, Salhus Musikklag, Salhuskoret og Idrettslaget Norna-Salhus har tilhold på stedet. Salhuskvintetten har også sitt opphav i Salhus. Artisten Beate Jacobsen kommer fra Salhus.

Navnet kommer fra det gammelnorske Sálúhús som betyr stedet med gjestgiveri. Det kan ha tilknytning til de mange Sálúhús som kong Øystein Magnusson lot oppføre for de veifarende. Utenfor Salhus ligger Salhusfjorden, som var et betydelig trafikknutepunkt. Alle «fjordabåtene» var innom Salhus på vei nordover til bygdene i Nordhordland. I gammel tid hadde bygden overnattingssteder med skjenkerett for «brændevin». Det var mange striler som drakk opp pengene fra fiskesalget på torget i Bergen på vei hjem.

Salhus hadde også store trikotasjefabrikker. Det var Salhus Tricotagefabrik, Salhus Væverier og Birkelund. Selv om det gikk nedover med tekstilfabrikkene og bygden mistet sin status som trafikknutepunkt, først da fjordabåtene ble nedlagt og senere fergeforbindelsen til Holsnøy ble flyttet, beholdt Salhus sin status som kulturelt sentrum i Åsane.

I Salhushallen ble det avholdt dansetilsteninger, basarer, kino og revyer. Lekkerbisken hadde tilhold i bygden og leverte mat i Bergen og omegn i mange år.

Bogen Studio har også tilhold i Salhus der man kan spille inn musikk og annet. Salhus hadde inntil 1981 den ene av to kirker i Åsane. Salhus kirke ble bygget i 1924.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Strøk og boligområder i Bergen kommune