Flygelhorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flygelhorn
Standard 3-ventils B♭-flygelhorn
FamilieMessingblåseinstrument
KlassifiseringBlåseinstrument, aerofon, brassband
Spilleregister
Beslektede instrumenter
Kornett, trompet, flumpet, naturtrompet, signalhorn, posthorn, lur


Flygelhorn er et messingblåseinstrument, som kan minne om en kornett og trompet, men har en bredere, kjegleformet boret og munnstykke formet som en skål/kopp, noe som gir en mykere lyd. Flygelhornet har vanligvis tre ventiler, men noen har også fire ventiler. En del kilder[1] har feilaktig hevdet at flygelhornet er et medlem av saksofonfamilien som utviklet av Adolphe Sax (som utviklet saksofonen). Andre historikere forsikrer at det ble utviklet fra bygelhornet formgitt av Michael Saurle i München i 1832, som er eldre enn arbeidet til Adolphe Sax.[2]

Flygelhorn blir stemt i B♭, men finnes versjoner stemt i E♭. En som spiller flygelhorn, kalles en flygelhornist.

Rolle i brassband[rediger | rediger kilde]

I brassband er flygelhorn et fast besetningsmedlem. I brassband er lyden av flygelhornet ofte skjult av lyden fra kornettene og althornene. Flygelhornet er også ofte brukt for å myke opp tonen til kornettene, og har også rollen å gi støtte til hornavdelingen i brassbandet. Kontrasten mellom den myke tonen fra flygelhornet og den lyse tonen fra kornetten, gjør at flygelhornet ofte blir brukt som soloinstrument i brassband.

Rolle i janitsjarkorps[rediger | rediger kilde]

Flygelhorn brukes også i janitsjarkorps, vanligvis som en del av messingrekken som inkluderer trompeter, kornetter, tromboner og tubaer. I janitsjarkorps kan flygelhornet spille en rekke roller, som å spille melodiske linjer i konsertstykker, spille solopartier i jazz- og populærmusikkstykker, og legge til harmonier i korpsarrangementer.

Vanligvis brukes flygelhornet også som et alternativ til kornetten i 3. stemme, spesielt i arrangementer der en mykere og varmere lyd er ønsket. I slike tilfeller kan flygelhornet spille samme melodiske linje som kornetten, men med en annen klangfarge og tonekarakter.

Populært jazzinstrument[rediger | rediger kilde]

Den er mye brukt i jazzsammenheng, spesielt på ballader grunnet sin myke klang. Da legger ofte trompetisten vekk sin trompet og tar opp sitt flygelhorn. En av flygelhornets fremste eksponenter er den amerikanske jazzmusikeren Art Farmer.

Kjente flygelhornister[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Perkins, Alan David: «The History of the Flugelhorn». AlsMiddleBrassPages.com.
  2. ^ «History of the flugelhorn». RickCarlson.com. Arkivert fra originalen den 8. februar 2007

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dudgeon, Ralph T.; Streitwieser, Franz X. (2004): The Fluegelhorn (på engelsk og tysk) (Bochinsky red.). Bergkirchen. ISBN 3-932275-83-7.
  • Sadie, Stanley; Tyrrell, John, red. (2001): «Flugelhorn» i: The New Grove Dictionary of Music and Musicians, 2. utg., London.
  • Kernfeld, Barry, red. (2002): «Flugelhorn» i: The New Grove Dictionary of Jazz, 2. utg., London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]