Botnkrona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Botnkrona
Botnkrona sett fra toppen av Grytfoten
Høyde 1 071,8 moh.[1]
Primærfaktor 1 071,8 m[1]
Sekundærfaktor 23,76 km[2][a]
FylkeNordland
Kommune(r)Alstahaug
FjellrekkeSju søstre
Posisjonskart
Botnkrona ligger i Nordland
Botnkrona
Botnkrona
Botnkrona (Nordland)
Kart
Botnkrona
65°57′42″N 12°37′42″Ø
UTM-koord.33W 392215 7317681

Botnkrona er den nordligste og høyeste toppen i fjellrekka Sju søstre på øya Alsten i Nordland. Den har en høyde på 1 072 meter over havet og er også høyeste punkt i Alstahaug kommune. Nabotoppen sør for Botnkrona er Grytfoten (1 019 moh.). Berggrunnen er dominert av gneisgranitt.

Toppens primærfaktor på 1 072 meter er blant de 60 høyeste i Skandinavia.

På aksla mellom Grytfoten og Botnkrona ligger Grytfotvatnet, som tidligere var drikkevannskilden til Sandnessjøen. Ved foten av Botnkrona ligger Fjelsåsdammen som er et populært turmål.

Vanskelighetsgrad[rediger | rediger kilde]

Botnkrona regnes for å være den av Sju søstre som er vanskeligst å bestige. Dette begrenser seg imidlertid til det siste stykket mot toppen, som likevel ikke er brattere enn at personer med relativt liten fjellerfaring lett kommer seg opp på sommerstid. På vinterstid bør man være fjellvant og ha godt utstyr.

Ruter[rediger | rediger kilde]

Toppen av Botnkrona kan nås på flere måter. Den raskeste ruten er fra transformatorstasjonen på Breimo, rundt fire kilometer sør for Sandnessjøen. Derfra er det merket rute til toppen. En normalt trent person kan gå til toppen på 2-3 timer og ned igjen på 1 time på en tørr sommerdag etter denne ruten. En alternativ rute er å ta til høyre der stien skiller seg ved foten av Grytfoten (skiltet), for å gå denne først og så Botnkrona etterpå. Denne turen bør man beregne 4-5 timer på siden man må langt ned på baksiden og så opp igjen. Et tredje alternativ er å gå opp anleggsveien fra Sundøya til Horva-senderen, og derfra sørover til man kommer til Botnkrona. Denne ruten ble merket sommeren 2008.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Avstand til samme høyde på Storfinnkneet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 1. september 2015. 
  2. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 30. januar 2014. Arkivert fra originalen 15. oktober 2014. Besøkt 4. juli 2015. 
Sandnessjøen sett fra toppen av Botnkrona.