Hopp til innhold

Borgund (Vestland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Borgund (Sogn og Fjordane)»)

Borgund er en bygd i Lærdal kommune i Vestland. Bygden ble egen kommune etablert med 963 innbyggere da Lærdal kommune ble delt i to i 1864. 100 år senere ble Borgund på nytt en del av Lærdal. Steinklepp var lenge navnet på kommunesenteret i Borgund, men har nå endret navn til Borgund. Også Berge skule, som er skolen i bygden, har nå fått navnet Borgund skule. Navneendringene er et resultat av lengre tids lokalt fokus på nærings- og bygdeutvikling.

Dalen mellom Borgund og Lærdal har vært hovedferdselsåre mellom Østlandet og Vestlandet til alle tider. I dag ligger minst fem generasjoner med veianlegg igjen i dalen, som beviser dalførets viktige historiske funksjon som knutepunkt. Selv i dag går hovedåren mellom Oslo og BergenE 16 – gjennom Borgund.

1. januar 1964 ble Borgund kommune og en mindre del av Årdal slått sammen med Lærdal til den nye Lærdal kommune. Borgund hadde på dette tidspunktet 492 innbyggere. I dag bor det om lag 250 mennesker i Borgund. På 1180-tallet kom omreisende kirkebyggere til bygden. Kirken de bygde, står ennå. I dag er Borgund stavkirke den best bevarte stavkirken i Norge.

Borgund er en fjellbygd med bosetting hovedsakelig langs Lærdalselva. De nederste gårdene i bygden, Sjurhaugen og Nedrehegg, ligger ca. 270 meter over havet. Høgaloftet på grensen til Hemsedal er med sine 1920 meter over havet det høyeste punktet i Borgund og det nest høyeste fjellet i Norge sør for Jotunheimen. Høye fjell omkranser hoveddalføret.

Fra Borgund stavkirke og oppover mot Borlaug vider landskapet seg ut. Området mellom Borgund kraftverk på Lo, like øst for stavkirken, og Borgund sentrum, ligger på en flate ca. 400 meter over havet. Lærdalselvi er på sitt bredeste her og kalles også Borgundsfjorden og Strandafjorden (etter bebyggelsen Hillestadstrondi på sørsiden av elven).

E16 går gjennom Borgund. Vegen er blitt helt ombygd siste årene, og 3. september 2008 fikk E16 full stamvegstandard gjennom hele Borgund, med unntak av strekningen fra Borlaug til Smedalsosen, som ble åpnet gradvis i løpet av sommeren og høsten 2014, og fra Smedalsosen over Filefjell, til Vang i Valdres, hvor det var anleggstart 26. mai 2014 og ferdig anlegg i 2017.

Arbeidsplasser

[rediger | rediger kilde]

Største arbeidsplassene er jord- og skogbruk og husdyrhold, samt Borgund kraftverk og Borgund skule. Flere pendler til kommunesenteret Lærdalsøyri for arbeid.

Borgund har kontinentalt klima med lite nedbør. På grunn av den tørre luften har området fra gammelt av hatt ord på seg for å være et ideelt sted for tørking av kjøtt. Årlig nedbørsmengde er mellom 500 og 750 mm. Nedbørnormalene (1961–90) er for Lo (407 moh.) ved Borgund stavkirke 510 mm, Borlo (502 moh.) 578 mm og Øljusjø pumpekraftverk (1124 moh.) ved riksvei 52 på Hemsedalsfjellet 560 mm. Også nedbørsstasjonene ved E16 på vei opp mot Filefjell får lite nedbør: Maristova (816 moh.) 714 mm, Nedre Smeddalsvatn (914 moh.) 735 mm, Slutebrui (932 moh.) 640 mm og Øvre Smeddalsvatn (932 moh.) 560 mm.