Bondestudentar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bondestudentar
Forfatter(e)Arne Garborg
Utgitt1883[1]

Han lagde dusken bak; lagde dusken fram; lagde dusken midt på aksli; nei. Det vart ikkje den rette svingen. Og frakken, - frakken sat, som alle frakkane hans hadde siti. Han såg ikkje ut som student. Han var ikkje student. Han var ein forklædd bonde. (…) Alle dei unge bystudentane som kom strukande fine og lette som fuglar i sol og bar duskeluva so flott og fjongt som ho skulde vera støypt til deim (…) Dei fleste (…) var folk med store plattyske namn, og med dette særskilde fine lag, som Daniel hadde undra seg yvi i alle sine dagar

Bondestudentar er en roman av Arne Garborg fra 1883.

Hovedpersonen Daniel Braut er en oppvakt bygdegutt fra små kår som får adgang til å studere, først på Heltbergs studentfabrikk, siden på universitetet. Romanen er naturalistisk anlagt, og skildrer i flere henseende hovedpersonens svik mot sine røtter og opprinnelige idealer. Forfatteren tar med seg hovedpersonen videre og bruker ham om igjen i romanen Mannfolk (1886) og skuespillet Læraren (1896).

Boka er til dels en selvbiografisk nøkkelroman, og Garborgs samtidige Aasmund O. Vinje, Olaus Fjørtoft og Christopher Bruun kan gjenkjennes under andre navn.

Boka har vært en generasjonsroman og en livsfaseroman for flere generasjoner av ungdom som har gjennomført klassereisen fra landsbygda til akademia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]