Akademia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Akademia er et samlebegrep for fellesskap av studenter og lærde innenfor høyere utdanning og forskning. Ordet kommer fra det greske akademeia, som har sin opprinnelse etter et tempel i utkanten av Aten som etter tradisjonen skulle være oppkalt etter helten Akademos. Platons akademi lå i nærheten av tempelet, og fikk sitt navn etter dette. Det hellige stedet som var dedikert til Atene, den greske visdomsgudinnen, hadde tidligere vært en olivenlund.

Ordet akademia har også fått en bibetydning, og kan beskrive den kulturelle samlingen av kunnskap, dens utvikling og overføring gjennom generasjoner. I det syttende århundre populariserte britiske og franske lærde uttrykket til å beskrive enkelte typer institusjoner for høyere læring. De britiske tok i bruk academy, mens de franske brukte acadème og académie.

En akademiker er en person som arbeider med forskning eller undervisning ved universitet, høyskole eller lignende institusjoner. Han eller hun har nesten alltid en høyere etterutdanning (f.eks. en doktorgrad). Akademiske administratorer slik som universitetspresidenter går vanligvis ikke inn i beskrivelsen av akademikere, selv om mange administratorer har høy utdannelse og driver med akademisk forskning og skrivning mens de samtidig også følger sine administrative plikter.

I dagligtale kan akademiker også sees brukt om personer som har hel eller delutdannelse fra «akademeia», dvs. universitet, kanskje mest om personer med humaniora-bakgrunn. Det nye utdanningsbildet gir at dette blir mindre vanlig, siden titulaturer fra universitet også går igjen i høyskolesystemet.