Fred (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fred er en roman av den norske forfatteren Arne Garborg, utgitt i 1892.

Hovedmotivet i boka er bonden Enok Hoves religiøse grublerier. Presset fra hans egen ætte- og gårdsbevissthet sammen med de sosiale og økonomiske vilkårene i tiden fører ham inn i en ødeleggende manisk-depressiv galskap som støter bort alle rundt ham: sønnene, foster-sønnen og kona.[1]

Handlingen er lagt til forfatterens hjemtrakter Jæren, og kan sees som en nærmest naturalistisk skildring av de sosiale og økonomiske forholdene som rammet bøndene under det store hamskiftet. Som kontraster til Enok Hove opptrer thranitteren Torkjell Tualand og den frie livsfilosofen tateren Fante-Tomas.

Hovedpersonens selvmord i bokas siste del er et ekko og en bearbeidelse av forfatterens egen opplevelse av at faren Eivind Aadneson hengte seg i 1870, da Arne var 19 år gammel.

Enok Hoves to sønner Paulus (Paal) Hove og Gunnar Hove finnes i flere av forfatterens to bøker: Paal i Læraren, Den burtkomne faderen og Heimkomin son; Gunnar i Den burtkomne faderen.

Prosadiktet i åpningskapitlet, om havet, landskapet og folket, har blitt beskrevet som et høydepunkt i Garborgs forfatterskap. Romanen er tatt med i tre ulike utvalg som representerer versjoner av Norges litterære kanon, og åpningssiden blir ofte dratt frem som et eksempel på litterært mesterskap.

Boken ble gitt ut på Mons Litlerés forlag i Bergen. Det ble en økonomisk suksess både for forfatter og forlag.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Levander, Hans (1997). Hvem er hvem i litteraturen: litterære skikkelser fra A til Å. [Oslo]: Kunnskapsforl. ISBN 8257306703. 
  2. ^ Våpenhandlar og målpionér. Norsk Tidend, nr 5 (november), 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]