Hopp til innhold

Klassereise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Klassereise er en sosiologisk og litterær betegnelse på en persons virkelige eller selvopplevde overgang mellom to grupper i samfunnet. Betegnelsen brukes vanligvis om forflyttelsen fra en lavere til en høyere sosioøkonomisk klasse i det moderne samfunnet, for eksempel fra en barndom i arbeiderklassen til et voksenliv med høyere utdannelse og lønn.

Det sosiologiske begrepet sosial mobilitet dekker det samme i bredere, faglig forstand.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ordet klassresa i svensk oppstod i 1990-årene. Klassereiser, som særlig er vært vanlig i sosialdemokratiske samfunn etter Den annen verdenskrig, beskrives i eller er tema for flere bøker, blant andre idéhistoriker Ronny Ambjörnssons Mitt förnamn är Ronny : berättelsen om en klassresa (1996) og Karin Sveens Klassereise : Et livshistorisk essay (2000).

Klassereiser handler ikke bare om økonomi, men også om tilegnelse av sosial status og kulturelle koder. Utdannelse betraktes vanligvis som et sentralt element i klassereiser.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hjellbrekke, Johannes og Korsnes, Olav: Sosial mobilitet Samlaget, 2006. ISBN 978-82-521-6572-2 ISBN 82-521-6572-9
  • Johannessen, Gøril: Klassereisens uutholdelige tyngde : om å ta doktorgrad uten akademisk stamtavle Masteroppgave i pedagogikk. Universitetet i Oslo, 2007.