Mirinidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mirinidae
Mirina-arter
Mirina-arter
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mirinidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Vårspinnere
Antall arter: 3
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Øst-Asia: Kina, Korea, Øst-Sibir
Delgrupper:

Mirinidae er en gruppe av sommerfugler som hører til gruppen spinnere (Bombycoidea). Det er bare kjent tre arter, som blir plassert i slekten Mirina og lever i Øst-Asia. Noen ganger blir de ført til familien Endromidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (vingespenn ca. 35 mm), lyst brune eller grå, tettebygde, hårete sommerfugler med store vinger. Kroppen er kort og trinn, tett hårete, hodet er forholdsvis bredt (sammenlignet med andre spinnere). Sugesnabelen og labialpalpene er tilbakedannet. Antennene er omtrent så lange som halve forvingene, bredt fjærformet hos hannene og smalt fjærformet hos hunnene. Forvingene er tilspisset trekantede, mønstret i hvitt og lysebrunt hos M. christophi, mer ensfarget lysegrå hos de to andre artene. Nær forkanten er det en stor, svart flekk. Denne er størst hos M. fenzeli, mindre hos M. christophi og kommaformet hos M. confucius. Bakvingene er avrundet, av samme farge som forvingene, men uten den svarte flekken. Bakkroppen er forholdsvis lang og sylindrisk hos hunnene, kort og kjegleformet hos hannene. Beina er ganske korte. Larvene er ganske karakteristiske, grønne og hårløse, men med lange, stive, piggete utvekster. På hvert kroppsledds ryggside er det fire foroverrettede utvekster, på buksiden minst to. Vorteføttene på bakkroppsleddene er uvanlig lange og kraftige.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Mirina-artene har en ganske begrenset utbredelse. De er kjent fra Øst-Sibir (området rundt Vladivostok), fra Korea og fra det nordøstlige Kina.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]