Bokbåten «Epos»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bokbåten «Epos»
MS «Epos» til kai i Bergen.
Generell info
Skipstypepassasjerskip, bibliotek
Bygget1963 ved Kværner Fjellstrand
FlaggstatNorge
IMO‑nr.8428868
Tekniske data[a]
Lengde25,56 meter
Bredde6,3 meter
Tonnasje120

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
Bokbåten «Epos» på Storfjorden

Bokbåten «Epos» var et flytende bibliotek som besøkte mindre steder i fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Bokbåttjenesten startet i 1959 og ble de første årene drevet fra forskjellige båter. Verdens første spesialbygde bokbåt, Epos, ble satt i drift i 1963. Epos ble bygd ved Fjellstrand AS på Oma.[1] Skipet er 25,56 meter langt og 6,3 meter bredt.

Fra 2022 fungerer Epos videre som flytende litteraturbåt drevet av stiftelsen Litteraturbåten Epos.[2]

Bokbåttjenesten 1959–2020[rediger | rediger kilde]

Bibliotekdriften ble finansiert og drevet i samarbeid mellom fylkesbiblioteka i de respektive fylkene. I 2007 hadde bokbåten 130 driftsdager fordelt på de tre fylkene. Bokbåten kom to ganger i året til mindre grender og bygder langs fjordene og på øyeneVestlandet. Totale utlån beløp seg til 53 626.

Vanligvis hadde bokbåten med cirka 5 000 bind til utlån. I tillegg hadde en kontaktperson på hvert bokbåtstopp en eller flere kasser med bøker som kunne byttes ut hver gang bokbåten kom.

I dag er Epos eid av Vinnes Skyssbåtservice AS. Båten ble leid inn som bokbåt i høst- og vintersesongen, og fungerer ellers som turistbåt.

Med på turene var også et kulturprogram retta mot barn. Dette var ofte musikere, forfattere, dukketeater eller barneteater og var ofte den eneste formen for levende kultur som ble tilbudt der bokbåten la til.

I juni 2020 vedtok Vestland fylkesting å avslutte bokbåttjenesten i fylket. Tidligere, i 2019, avsluttet Møre og Romsdal fylke sin tjeneste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «M/S Epos - Sjøhistorie». www.sjohistorie.no. u.d. Besøkt 13. desember 2022. 
  2. ^ «Litteraturbåten Epos». litteraturbaten.no (engelsk). Besøkt 7. mars 2024. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]