Bokbåten «Epos»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bokbåten «Epos» på Storfjorden
MS «Epos» til kai i Bergen.

Bokbåten «Epos» er et flytende bibliotek som besøker mindre steder i fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Bokbåttjenesten startet i 1959 og ble de første årene drevet fra forskjellige båter. Verdens første spesialbygde bokbåt som fortsatt er i drift, Epos, ble satt i drift i 1963. Epos ble bygd ved Fjellstrand AS på Oma og er 80 fot lang.

Bokbåten idag[rediger | rediger kilde]

Bibliotekdriften finansieres og drives i samarbeid mellom fylkesbiblioteka i de respektive fylkene. I 2007 hadde bokbåten 130 driftsdager fordelt på de tre fylkene. Bokbåten kommer to ganger i året til mindre grender og bygder langs fjordene og på øyeneVestlandet. Totalt utlån var 53 626.

Vanligvis har bokbåten med ca. 5000 bind bøker som er til utlån. I tillegg har en kontaktperson på hvert bokbåtstopp en eller flere kasser med bøker som kan byttes ut hver gang bokbåten kommer.

I dag er Epos eid av Vinnes Skyssbåtservice AS. Båten blir leid inn som bokbåt i høst- og vintersesongen, og fungerer ellers som turistbåt.

Med på turene er også et kulturprogram retta mot barn. Dette er ofte musikere, forfattere, dukketeater eller barneteater og er ofte den eneste formen for levende kultur som blir tilbudt der bokbåten stopper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]