Hopp til innhold

Naxos (plateselskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Naxos er et lavpris-plateselskap for hovedsakelig klassisk musikk som ble etablert i 1987. Selskapet tilbyr bl.a. CD-er, DVD-er, Blu-ray Disc, nedlastbare lydfiler og streaming.

Historie[rediger | rediger kilde]

Naxos ble grunnlagt av den tyske, Hongkong-baserte forretningsmannen Klaus Heymann i 1987. Han hadde fra før etablert plateselskapet Marco Polo i 1982. Men i motsetning til Marco Polo skulle Naxos ha en lavprisprofil. Heymanns konsept har vært å utgi CD-innspillinger av standardrepertoaret innen klassisk musikk til budsjettpris gjennom å benytte relativt ukjente artister, minimalt med promotering av artistene, enklere utforming av plateutgivelsene, samt å unngå å utgi flere innspillinger av det samme verket.[1] I tillegg har Heymann basert seg på faste honorarer til artistene i stedet for royalty som er vanlig i de fleste andre plateselskaper.[2] Heymanns kone, den japanske fiolinisten Takako Nishizaki, figurerte på mange av de første innspillingene, og hennes innspilling av Vivaldis «De fire årstider» solgte mer en 1 million eksemplarer.[2] Med tiden har repertoaret ekspandert langt utover standardrepertoaret. Naxos regner seg i dag som verdens største plateselskap innen klassisk musikk, og markedsandelen i Norge oppgis av selskapet til 50%.[1] Naxos er også distributør av utgivelser fra selskaper som Ondine, Arthaus Musik, Euroarts og TDK DVD.

Repertoar[rediger | rediger kilde]

Naxos’ repertoar spenner i dag over alle tidsepoker innen klassisk musikk i tillegg til jazz, filmmusikk, historiske innspillinger av klassisk musikk samt lydbøker. En del av de tidligste innspillingene på Naxos kan bedømmes som «lettvektere» sammenlignet med innspillinger på andre plateselskaper. Det var derfor lenge en gjengs oppfatning blant artister at det var stigmatiserende å gjøre innspillinger for plateselskapet.[2] Men dette ser med tiden ut til å ha begynt å endre seg. Selskapet har etter hvert knyttet til seg flere dyktige «husartister» som pianistene Idil Biret og Jenö Jandó, strykekvartetten Kodály Quartet m.fl. og bygget opp en katalog med mange prisbelønte innspillinger. I de senere årene har Naxos høstet gode kritikker for sine innspillinger av f.eks. Anton Bruckners symfonier med Georg Tintner, orkestermusikk av Johannes Brahms, Antonín Dvořák og Leonard Bernstein med Marin Alsop og symfonier av Dmitrij Sjostakovitsj med Vasily Petrenko. Naxos utmerker seg også gjennom sitt fokus på å hente «glemte» klassikere fram i lyset igjen.[3]

Norsk musikk[rediger | rediger kilde]

En rekke norske artister har gjort innpillinger på Naxos, blant dem dirigenten Bjarte Engeset, fiolinisten Henning Kraggerud, bratsjisten Lars Anders Tomter, pianistene Håvard Gimse, Einar Steen-Nøkleberg og Håkon Austbø, strykekvartetten Oslo Strykekvartett og kammerorkesteret Oslo Camerata. Også mange norske komponister er representert på platemerket, bl.a. Edvard Grieg (deriblant komplett pianomusikk innspilt av Einar Steen-Nøkleberg), Geirr Tveitt, Johan Kvandal, Johan Svendsen, Harald Sæverud, Klaus Egge og Christian Sinding.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (en) «Naxos in a nutshell». Naxos.com. Besøkt 5. mars 2011. 
  2. ^ a b c (en) «A No-Frills Label Sings to the Rafters». nytimes.com. 7. oktober 2007. Besøkt 5. mars 2011. 
  3. ^ (en) «The future will be an all-you-can-eat formula». gramophone.co.uk. 24. august 2010. Besøkt 5. mars 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]