Det Norske Blåseensemble

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det Norske Blåseensemble
Nettstedhttp://www.dnbe.no
Logo
Det Norske Blåseensembles logo

Det Norske Blåseensemble er norsk orkester etablert i 2003. Ensemblets besetning består hovedsakelig av blåseinstrumenter. Ensemblet har base i Halden, og utøverne er noen av landets fremste profesjonelle musikere.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

«Det Norske Blåseensemble anno 1734» er en stiftelse etablert av Kulturdepartementet, Halden kommune og Østfold fylkeskommune i 2003. Stiftelsen ble opprettet for å videreføre orkestertradisjonen fra «1ste Brigades Musikkorps» på Fredriksten Festning i Halden. Det private ensemblet er avmilitarisert og finansieres etter en funksjonsdelingsmodell mellom Kulturdepartementet og regionale myndigheter, på lik linje med f.eks. symfoniorkesterne i Norge.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det Norske Blåseensemble var opprinnelig et orkester på Fredriksten festning, her sett i bakgrunnen av bildet

Man vet at det fra tidlig på 1600-tallet fantes musikere i Fredrikshald.[1] I 1733 eller 1734 ble det etablert et profesjonelt orkester på Fredriksten festning,[2] tilknyttet Søndenfjeldske Geworbne Regiment. Senere skulle dette bli 1ste Brigades Musikkorps. Fra midten av 1800-tallet ble det militære orkestret utviklet til en renommert institusjon under to fremragende musikere, først Friedrich August Reissiger og så fra 1881, Oscar Borg. En av mange merkedager kom i 1879 da kong Oscar II åpnet Smaalensbanen og Dalslandsbanen. Reissiger dirigerte, Borg spilte i korpset, og på programmet var Borgs nykomponerte Jernbane-Galop.

Oscar Borg er kjent som Norges marsjkonge og Det norske blåseensemble bærer musikkarven fra hans tid med stolthet. Orkestret har spilt inn til nå fire CD-er med musikken hans, under ledelse av Bjarte Engeset.

Orkestret ble omdøpt til 1ste. Divisjons Musikkorps (på folkemunne kalt Divisjonsmusikken), og senere Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet. Gjennom 1900-tallet var det avtagende behov for en militær beredskap i Halden. Etter 1905 var Fredriksten standkvarter for flere militære skoler og staber, med den siste ble avviklet i 2005.

Det Norske Blåseensemble ble stiftet i 2003 på grunnlag av orkestertradisjonen som skrev seg tilbake til 1734. Det er en privat ideell stiftelse regulert av Stiftelsesloven/Stiftelsestilsynet. Foretaket ble stiftet av Kulturdepartementet, Halden kommune og Østfold fylkeskommune.

I 2008 flyttet ensemblet inn i nye lokaler på Halden Brygge, et anlegg som omfatter både en kontorfløy og Brygga Kultursal.

Faglig profil[rediger | rediger kilde]

Det Norske Blåseensemble har en to-delt kunstnerisk profil. Som Norges eldste orkester velger ensemblet å fordype seg i historisk framføringspraksis[3] med fokus på perioden fra renessansen til og med wienerklassisismen. Kombinasjonen av autentiske og moderne instrumenter gir ensemblet en unik klang som gir nytt liv til velkjente verk fra denne perioden.

Den andre bestanddelen i den to-delte profilen er ensemblets program for sanntidsmusikk, (real time music). På dette feltet har de banet vei for ny klassisk musikk de senere årene. I samarbeid med kurator Geir Lysne har ensemblet arbeidet målbevisst for å utvikle kollektiv kunnskap og individuelle ferdigheter i improvisasjon – på klassiske premisser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rune Andersen. «Musikk i Halden». www.hf.uio.no (norsk). Universitetet i Oslo - Institutt for musikkvitenskap. Besøkt 9. november 2017. «Det er rundt 1660 at vi har de første vitnesbyrd om musikalske aktiviteter i Halden – knyttet til stadsmusikantembetet. «Holder man f. e. et bryllup, tør man ikke la nogen anden spille i gildet end den priviligerte stadsmusikant», forteller O. Forstrøm. Omtrent samtidig fantes det «omvankende spillemænd, som forlystet stadens borgere med sin musik».» 
  2. ^ «Carl Arne fra "Anno" reiser enda lengre tilbake i tid». www.ha-halden.no (norsk). Halden Arbeiderblad. 21. januar 2015. Besøkt 9. november 2017. «For ensemblet setter opp en konsert av historiske dimensjoner i Fredrikshald Teater 22. januar og i Jeløy Kirke i Moss 23. januar. / I 1734, ble et lite orkester stiftet på Fredriksten Festning i Halden. Orkesteret er i dag kjent som Det Norske Blåseensemble, og er Norges eldste profesjonelle orkester i kontinuerlig drift. Temaet for konserten er derfor «Anno 1734».» 
  3. ^ «Halden Arbeiderblad - Tilbake til 1700-tallets Fredrikshald». www.ha-halden.no (norsk). 23. januar 2015. Besøkt 9. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]