Tanglewood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Seiji Ozawa Hall i Tanglewood
Musikkhallen i Tanglewood

Tanglewood er et øve-, seminar- og konsertsted i Berkshire County i det vestlige av delstaten Massachusetts i USA. Det ligger mellom byene Lenox og Stockbridge. Siden 1937 har det årlig vært arrangert et sommerseminar og -festival her, og dette ble startet av den mangeårlige lederen av Boston Symphony Orchestra, Sergej Kussewitzkij, etter at det førte utendørskonserten ble avholdt her sommeren før. Stedet regnes som Boston Symphony Orchestras sommerresidens.

Sommerfestivalen i Tanglewood er en av de mest kjente i USA og på repertoaret finner en musikk innen både klassisk, jazz og populærmusikk. I tillegg gir Tanglewood også anledning til talentfulle ungdommer til å utvikle seg musikalsk gjennom sommerseminarene ved Boston University Tanglewood Institute (BUTI) og Tanglewood Music Center for amatørmusikere.

Tidlig i virksomheten var størrelser som Aaron Copland (som ledet komposisjonsavdelingen i årene 1940-1965), Paul Hindemith og Olivier Messiaen med som instruktører. Koussevitzkij underviste i dirigering, og blant studentene var Leonard Bernstein og Lukas Foss. Bernstein dirigerte sin første komposisjon ved Tanglewood i 1942 («Sonate for klarinett og piano»), og hans siste offentlige opptreden var også ved Tanglewood, da han den 19. august 1990 dirigerte Boston Symphony Orchestra i Benjamin Brittens Four Sea Interludes og Ludwig van Beethovens Symfoni nr. 7 i A-dur.

Andre kjente studenter ved Tanglewood har vært Luciano Berio og Alan Hovhaness. Bjarte Engeset ble invitert til Tanglewood i 1991.

Tanglewood har navn etter den amerikanske forfatteren Nathaniel Hawthorne som i mars 1850 leide et lite hus i Lenox som han kalte Tanglewood Cottage. Mens han bodde her, skrev han verket Tanglewood Tales, utgitt i 1853, og var en omskrivning av en rekke greske mytologiske historier for ungdom.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]