Bjørn Lomborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Lomborg
Bjørn Lomborg 1.jpg
Født6. januar 1965 (55 år)
Frederiksberg
Utdannet ved University of Georgia, Københavns Universitet, Aarhus Universitet
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, universitetslærer, statsviter, skribent
Nasjonalitet Danmark
InstitusjonerCopenhagen Business School
Aarhus Universitet
Københavns Universitet
FagfeltKlimaskepsis, samfunnsøkonomi, statsvitenskap

Bjørn Lomborg (født 6. januar 1965) er adjungert professor ved Copenhagen Business School (handelshøyskolen i København) og tidligere direktør ved Institut for Miljøvurdering i København (2002–2004).

En kontroversiell intellektuell[rediger | rediger kilde]

Lomborg ble verdenskjent på grunn av bøker og artikler med hovedtesen at mange av miljøforkjempernes forutsigelser og påstander er overdrevne, og på grunn av det oppstyret som oppstod da han ble anklaget for vitenskapelig uredelighet, noe som senere ble henlagt.[1]

På dansk kom boken Verdens sande tilstand i 1998. En utvidet utgave ble publisert på engelsk i 2001, med tittelen The Skeptical Environmentalist. Boken er siden oversatt til mange andre språk. Siden da har Bjørn Lomborg redigert en bok med resultatene av den såkalte «Copenhagen Consensus»-konferansen i 2004.

Hans tese er at en gjennom deskriptiv statistikk kan analysere hvilke miljøproblemer som gjør størst skade på menneskers liv og helse, og at dette kan danne grunnlag for velferdsøkonomiske kalkuleringer for å beregne hvilke miljøproblemer det først bør bevilges penger for å løse.

Denne metoden gir ofte konklusjoner som er kontraintuitive sammenlignet med de fleste miljøvernorganisasjoner agiterer for. For eksempel mener Lomborg at de fleste foreslåtte tiltakene mot menneskeskapt drivhuseffekt er svært dyrt i forhold resultatene, og at disse ressursene hadde gjort mer nytte om de var anvendt i bekjempelse av malaria, HIV og skittent drikkevann i fattige land.

Lomborg er ikke en såkalt klimafornekter i den forstand at han er uenig at menneskeskapt oppvarming av klimaet faktisk eksisterer. Derimot mener han at et ensidig fokus på drastisk reduksjon på utslipp av karbon er problematisk. Han er også motstander av polariseringen av debatten om klimaendringer hvor enten klimaendringer ikke eksisterer eller at det betyr verdens undergang. «Vi trenger å se på det smarte i midten,» uttalte han til New Scientist i september 2010, og istedenfor fortsatt polarisering.[2]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bjørn Lomborg er kandidat i statsvitenskap (cand.scient.pol.) i 1991 fra Aarhus Universitet. Etterfølgende tok han ved Københavns Universitet en ph.d.-grad, som han gjorde ferdig i 1994. Han har siden vært ansatt ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, først som adjunkt (19941996) og siden som lektor . I februar 2002 ble han direktør for Institut for Miljøvurdering (IMV), en stilling han valgte å forlate juli 2004, for å vende tilbake til sin stilling som lektor i statsvitenskap ved Aarhus Universitet. Styret utpekte etterfølgende Peter Calow som direktør for IMV. Lomborg forlot igjen sin stilling på Aarhus Universitet den 1. februar 2005[3], og er nå knyttet som adjungert professor til Copenhagen Business School, hvor hans arbeide består i å forberede en gjentagelse av konferansen «Copenhagen Consensus».

I perioden 19942001 underviste Bjørn Lomborg bl.a. i statistikk på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, og han ses derfor ofte omtalt som statistiker. Da hans utdannelse imidlertid ikke er cand.stat., men i stedet cand.scient.pol., er statsviter dog en mer korrekt betegnelse.

Lomborg er ifølge eget utsagn vegetar, åpent homoseksuell og kjent for å gå i jeans, selv i formelle forretningsmøter.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «-Lomborg svikter de etiske normene» Arkivert 2006-03-25, hos Wayback Machine., Forskning.no, 18. mars 2004
  2. ^ «One minute with... Bjørn Lombog». New Scientist, kort intervju ved Alison George. 18. september 2010, side 25.
  3. ^ (da) Aarhus Universitet – Det Samfundsvidenskabelige Fakultet –Afskedigelser Arkivert 29. juni 2006 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]