Adjungert professor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Adjungert professor (engelsk: adjunct professor) er en akademisk stillingsbetegnelse med noe ulik betydning i forskjellige land.

USA og visse andre engelskspråklige land[rediger | rediger kilde]

Tittelen adjungert professor (adjunct professor) brukes særlig i USA og visse andre engelskspråklige land. Den har stort sett samme betydning som timelærer ved norske akademiske institusjoner. Bruken av tittelen adjunct professor i USA innebærer ikke nødvendigvis at personen det gjelder er professor (i den norske betydningen av ordet), da tittelen svært ofte brukes om akademisk ansatte på universitetslektor- og førsteamanuensisnivå heller enn på virkelig professornivå («full professor»). De formelle titlene kan være adjunct assistant professor og adjunct associate professor for de to lavere gradene som tilsvarer assistant professor og associate professor,[1] men i dagligtalen blir disse ofte likevel betegnet adjunct professor.

I Norge har enkelte institusjoner oversatt professor II som adjunct professor.[2] I kontrast til professor II i Norge har adjunct professors i USA langt færre rettigheter og lavere status i universitetssamfunnet, og det store flertallet er ikke på norsk professornivå. Mens norske professorer II regnes som egentlige professorer med de samme rettighetene i universitetssamfunnene som andre professorer, rangerer adjunct professors i USA under de egentlige professorene og har ikke samme faglige rettigheter ved institusjonen eller stemmerett i styringen av den.

Danmark[rediger | rediger kilde]

I Danmark gis tittelen adjungeret professor i utgangspunktet nærmest som en æresbevisning, for en periode på fem år, og medfører ikke lønn for eventuelle forelesninger. Det kan likevel gis lønn for andre typer arbeidsoppgaver etter nærmere avtale, og en adjungert professor kan etter nærmere avtale også inngå i bedømmelsesutvalg m.v. og delta i institusjonens forskning eller samarbeide med denne om forskningsprosjekter. Det dreier seg derfor om en noe løsere tilknytningsform enn den norske professor II-stillingen.

Referanser[rediger | rediger kilde]