Bjørkekveldfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørkekveldfly
Nomenklatur
Acronicta tridens
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
bjørkekveldfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektAcronicta
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: myrer med bjørk
Utbredelse: den palearktiske sone; bare funnet to ganger i Norge

Bjørkekveldfly (Acronicta tridens) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Som hos de fleste kveldfly (Acronictinae) er den langhårete larven mer oppsiktsvekkende enn den grå, voksne sommerfuglen. I Norge er den meget sjelden og er bare registrert to ganger, den er imidlertid meget lik den beslektede, mye vanligere arten psikveldfly (Acronicta psi) og kan muligens ha blitt forvekslet med denne i noen tilfeller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

larve av bjørkekveldfly

Den voksne sommerfuglen er et middelsstort (vingespenn 37 – 44 mm), kraftig, lysgrått nattfly. Den er meget lik psikveldfly (Acronicta psi), og man må undersøke kjønnsorganene for å kunne skille de to artene med sikkerhet. Antennene er trådformede, kroppen er kledt med lysgrå hår. Forvingen er lysgrå med svarte streker. Disse inkluderer en kraftig lengdestrek ved roten og en nær bakhjørnet, og en X-formet tegning nær fremkanten på midten. Den har også en tynn, mørk tverrlinje som går bølgete langs ytterkanten. Bakvingene er snøhvite med diffuse, mørke flekker. Larven er gråsvart med røde vorter spredt utover kroppen og en spiss, svart pukkel på tredje kroppsledd. Den er kledt med middels lange, gråhvite hår langs sidene, på ryggen sparsomt kledt med svært lange, mørke hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til myrer i lavlandet der det vokser små bjørker og andre busker. Larvene lever mest på bjørk (Betula spp.), men kan også spise andre busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Nord-Afrika, Europa utenom de nordligste delene, og videre østover til Korea. I Norge er den bare med sikkerhet funnet to ganger: ved Drammen, Buskerud i 1984 og Kristiansand, Vest-Agder, 2000.

En truet art[rediger | rediger kilde]

Ut fra bare to funn er det ikke mulig å si noe om artens bestandssituasjon i Norge, utover at den åpenbart er sjelden. Imidlertid har den gått kraftig tilbake i våre naboland, og den er derfor listet som direkte truet (E) på Norsk rødliste for arter. Man regner med at arten blir truet av drenering av myrer i lavlandet, som er blitt ganske sjeldne habitater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av bjørkekveldfly Acronicta tridens som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Bjørkekveldfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Beggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]