Psikveldfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Psikveldfly
psikveldfly
psikveldfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acronicta psi
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: psikveldfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Acronicta
Habitat: løvskog
Utbredelse: Palearktis; i Norge på Østlandet og Sørlandet

Psikveldfly (Acronicta psi) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne grå arten har fått navn etter en svart tegning på forvingen som kan se ut som den greske bokstaven psi. Arten er meget lik på den sjeldne arten bjørkekveldfly (Acronicta tridens), og man må undersøke kjønnsorganene for å kunne skille de to artene med sikkerhet.

psikveldfly, larve

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middels stort (vingespenn 38 – 43 mm), kraftig, lysgrått nattfly. Antennene er trådformede, kroppen kledt med lysgrå hår. Forvingen er lysgrå, jevntover litt lysere enn hos bjørkekveldfly, men dette kan variere. Den er streket med svart, med en kraftig lengdestrek ved roten (med en kryssende strek), en tilsvarende strek ved bakhjørnet og en X-formet tegning midt på nær fremkanten. Bakvingene er hvite hos hannen, gråpudrete hos hunnen. Larven er svart eller mørkegrå med gul ryggstripe, hvit sidestripe og røde vorter langs siden. På ryggen av tredje kroppsledd har den en høy, svart pukkel med lange, svarte hår, ellers er den sparsomt kledt med temmelig lange, grålige hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i skog, skogbryn og hager og kan slik for det meste skilles fra bjørkekveldflyet på levestedet. Larven kan finnes på ulike busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – september, den lange flygetiden tyder på at det i alle fall delvis er to generasjoner.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Nord-Afrika, gjennom det meste av Europa og videre østover til Øst-Sibir. I norge er den temmelig vanlig på Sørlandet og på Østlandet nord til Lillehammer. Den er bare funnet et par ganger på Vestlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Psikveldfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Beggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]