Hopp til innhold

Bolteløkka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øvre del av Bolteløkka sett fra Blåsen i Stensparken
Kart over Bolteløkka, ca. 1900

Bolteløkka er et strøk i bydel St. Hanshaugen i indre by i Oslo, avgrenset av Thereses gate i vest, Ullevålsveien i nord og øst og Louises gate og Wilhelms gate i syd.

Andre gater i strøket er Bolteløkka allé, Brageveien, Eugenies gate, Johannes Bruns gate, Snorres gate, Sofies gate og Vidars gate. Nabostrøkene er Adamstuen og Valleløkken i nord, Fagerborg i vest, Bislett i syd og St. Hanshaugen i øst.

Bolteløkka har sitt navn fra David Bolt som i 1761 kjøpte løkken Henrichenberg fra bymarken. Den store trebygningen (Ullevålsveien skole) i Bolteløkka allé 8 er løkkebygningen.

Strøket ligger i en bakke og har gode sikt- og lysforhold, mellom de to høydene Stensparken med Blåsen og St. Hanshaugen. Før den bymessige utbyggingen fra 1870-tallet var det utsikt til byen og fjorden. Inntil 1893 eller noe tidligere lå Bislettbekken åpen. Den rant der Sofies gate er nå.

Bolteløkka har svært variert bebyggelse. Langs Thereses gate er det leiegårder og tette kvartaler (murbyen). Den nordlige delen av strøket øst for Sofies gate består av villaer i tre og mur og frittliggende leiegårder med balkonger. Her er mange stilarter i en sjarmerende blanding.

Strøket har to skoler: Bolteløkka skole, Eugenies gate 10, grunnskole 1.-7. trinn grunnlagt 1898, og Ullevålsveien skole, Bolteløkka allé 8, for barn med spesielle lærevansker, 3.-10. trinn, som tar opp barn fra et større område.

Per 1. januar 2006 bodde det ca. 2600 mennesker på Bolteløkka.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Oslo byleksikon
  • Eva Ramm, Erling Lae og Ørnulf Oslen: St. Hanshaugen Ullevål – streiftog i bydelens nedre del. St. Hanshaugen Ullevål bydelsforvaltning 1995
  • Oslo kommune, Utviklings-og kompetanseetaten, nettsted lest 6. februar 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]