The Big Bang Theory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Big Bang Theory»)
The Big Bang Theory
orig. The Big Bang Theory
Generell informasjon
SjangerAmerikansk situasjonskomedie
Prod.landUSA
Sesonger12
Episoder279[1]
Lengde18–24 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
58 oppføringer
Jim Parsons (rollefigur: Sheldon Cooper)
Johnny Galecki (rollefigur: Leonard Hofstadter)
Kaley Cuoco (rollefigur: Penny)
Simon Helberg (rollefigur: Howard Wolowitz)
Kunal Nayyar (rollefigur: Raj Koothrappali)
Sara Gilbert (rollefigur: Leslie Winkle)
Melissa Rauch (rollefigur: Bernadette Rostenkowski-Wolowitz)
Mayim Bialik (rollefigur: Amy Farrah Fowler)
Kevin Sussman (rollefigur: Stuart Bloom)
Carol Ann Susi
Kate Micucci
Bob Newhart
Alice Amter
Aarti Mann
John Ross Bowie (rollefigur: Barry Kripke)
Laura Spencer
Wil Wheaton (rollefigur: seg selv)[2]
Mark Harelik[2]
Laurie Metcalf (rollefigur: Mary Cooper)[2]
Margo Harshman[2]
Brian Patrick Wade[2]
DJ Qualls[2]
James Hong[2]
Riki Lindhome[2]
Christine Baranski[2]
Charlie Sheen[2]
Summer Glau (rollefigur: seg selv)[2]
Amanda Walsh[2]
Courtney Henggeler (rollefigur: Missy Cooper)[2]
Jodi Lyn O'Keefe[2]
Travis Schuldt[2]
Michael Trucco[2]
Stan Lee (rollefigur: seg selv)[2]
Katee Sackhoff (rollefigur: seg selv)[2]
Eliza Dushku[2]
George Takei (rollefigur: seg selv)[2]
Steven Yeun[2]
Sara Rue[2]
Valerie Azlynn[2]
Lio Tipton[2]
Courtney Ford[2]
Judy Greer[2]
Jen Drohan[2]
Jesse Heiman[2]
Casey Sander[2]
Elizabeth Bogush[2]
Julio Oscar Mechoso[2]
Keith Carradine[2]
Ryan Cartwright[2]
Dakin Matthews[2]
Karl T. Wright[2]
Matt Battaglia[2]
Kevin Smith (rollefigur: seg selv)[2]
Frank Maharajh[2]
Peter Onorati[2]
Susanna Thompson[2]
Adam West (rollefigur: seg selv)[2]
Joel Murray[2]
Bak kamera
Skaper(e)Chuck Lorre, Bill Prady
ManusChuck Lorre, Bill Prady, Steven Molaro
RegiMark Cendrowski
TittelmusikkThe History of Everything
Prod.selskapWarner Bros. Television Studios, Chuck Lorre Productions
Sending
Periode24. sep. 200716. mai 2019
TV-kanalCBS
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

The Big Bang Theory er en amerikansk komiserie som har gått på CBS siden 2007. Den er skapt av Chuck Lorre og Bill Prady. Showet er sentrert rundt fem personer som bor i Pasadena i California. Dette er først og fremst værelsekameratene og Caltech-forskerne Leonard Hofstadter (eksperimentalfysiker) og Sheldon Cooper (teoretisk fysiker). Så er det Penny, en servitrise og aspirerende skuespiller som bor i naboleiligheten. Endelig er det Leonard og Sheldons like nerdete og sosialt keitete venner og kollegaer, maskiningeniøren Howard Wolowitz og astrofysikeren Rajesh Koothrappali. De klassiske geekene og intellektet til de fire er satt i kontrast i komisk effekt med Pennys sosiale ferdigheter og sunne fornuft.[3][4] Serien er produsert av Warner Bros. Television og Chuck Lorre Productions.[5][6]

Over tid har mindre figurer fått større andel i serien: Leslie Winkle, en fysikk-kollega ved Caltech, og ved ulike tider en kjæreste av både Leonard og Howard; Bernadette Rostenkowski, Howards venninne og senere hans hustru, en mikrobiolog og tidligere deltids servitrise sammen med Penny; nevroforskeren Amy Farrah Fowler, som blir en del av gruppen etter å ha blitt introdusert til Sheldon via en datingnettside (og senere blir Sheldons kone), og Stuart Bloom, den miserable og pengeløse eieren av en tegneseriebutikk som seriens figurer ofte besøker.


Produksjonen[rediger | rediger kilde]

Fire av de sentrale skuespillerne på Comic Con 2008. Fra venstre: Johnny Galecki (Leonard), Jim Parsons (Sheldon), Kaley Cuoco (Penny) og Simon Helberg (Howard).

TV-showets innledende pilotepisode, framstilt for fjernsynssesongen 2006–07, var vesentlig forskjellig fra dens nåværende utgave. De eneste figurer fra den innledende episoden som ble beholdt for en nyinnspilling av piloten var Leonard og Sheldon, framstilt av henholdsvis Johnny Galecki og Jim Parsons, og oppkalt etter TV-produsenten Sheldon Leonard (1907–1997).[7] De to ble sammensatt med to kvinnelige hovedroller, den kanadiske skuespilleren Amanda Walsh som Katie, tøff, men sårbar og som møter de to guttene etter at hun har brutt med kjæresten og blir invitert til å bo i deres leilighet (Katie ble siden erstattet av Penny, spilt av Kaley Cuoco, i den andre pilotepisoden);[8] og Iris Bahr som Gilda, forskerkollega og venn av guttene som blir truet av Katies tilstedeværelse. Den innledende piloten benyttet Thomas Dolbys hitsang «She Blinded Me with Science» som temasang.

Serien ble ikke akseptert, men skaperne ble gitt muligheten til å endre showet og produsere en andre pilot. De brakte inn de gjenværende figurene og endret showet til dens nåværende format. Den opprinnelige pilotepisoden har aldri blitt vist på TV, men har blitt sirkulert på Internett. Om seriens evolusjon har Chuck Lorre uttalt: «Vi gjorde Big Bang-piloten for rundt to og et halvt år siden, og den sugde... men det var to bemerkelsesverdige ting som fungerte perfekt, og det var Johnny and Jim. Vi skrev hele greia, og vi ble velsignet med Kaley og Simon og Kunal.» Om verden noen gang vil se den opprinnelige pilotepisoden, kanskje på en DVD, har Lorre sagt: «Wow, det vil være noe, vi får se. Vis fram dine feilskjær...»[9]

Første og andre pilotepisode av Big Bang Theory ble regissert av James Burrows som ikke fortsatte med showet. Den omarbeidete andre pilotepisoden førte til en bestilling på 13 episoder av CBS den 14. mai 2007.[10] Forut for sending på CBS ble pilotepisoden distribuert gratis på iTunes. Showet hadde premiere den 24. september 2007 og ble akseptert for en full sesong med 22 episoder den 19. oktober 2007.[11] Imidlertid ble produksjonen stanset den 6. november 2007 grunnet forfatterstreiken. Serien fortsatte den 17. mars 2008 på et tidligere tidspunkt på kvelden og viste til sist kun 17 episoder den første sesongen.[12] Etter at streiken var avsluttet ble serien utvalgt for en andre sesong som ble vist i sesongen 2008–2009 med premiere på samme tidspunkt den 22. september 2008.[13] Med økende seertall ble det bestemt at serien skulle gå i ytterligere to år og ut sesongen 2010–11.[14] Siden da har showet blitt utvidet til ytterligere tre sesonger. Showet blir filmet foran et levende publikum.[15]

Figurer[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Bipersoner[rediger | rediger kilde]

Gjesteroller[rediger | rediger kilde]

Forholdet mellom Leonard og Penny[rediger | rediger kilde]

En av de tilbakevendende handlingslinjene er forholdet mellom Leonard og Penny. Leonard blir tiltrukket av Penny allerede i den første episoden i Sesong 1, og han forsøker ofte å hjelpe henne eller gjøre henne forskjellige tjenester. I mellomtiden går Penny på stevnemøter med en rekke attraktive, men uintelligente og ufølsomme unge menn. Deres første langvarige forhold begynner når Leonard kommer tilbake fra en tre måneder lang ekspedisjon til Nordpolen i den første episoden av Sesong 3. Men når Leonard forteller Penny at han elsker henne, innser Penny at hun ikke kan si det samme tilbake. Så forholdet deres blir ødelagt. Både Leonard og Penny fortsetter å forhold til andre mennesker, spesielt med Leonard som begynner et forhold med Rajs søster Priya i store deler av Sesong 4. Men dette forholdet settes i fare når Leonard feilaktig kommer til å tro at Raj har hatt sex med Penny, og Priya har sex med en av hennes tidligere kjærester i «The Good Guy Fluctuation»

Penny, som innrømmer å savne Leonard, godtar forespørselen hans om å fornye forholdet deres i «The Beta Test Initiation». Etter at Penny foreslår å ha sex i «The Launch Acceleration» ødelegger Leonard stemningen ved å foreslå at de burde gifte seg med hverandre. Penny sier nei til å gifte seg, men slår ikke opp med ham. I den sjette sesongen forteller Penny til slutt at hun elsker ham. Selv om de begge føler misunnelse når den andre får betydelig oppmerksomhet fra det motsatte kjønn, er Penny trygg i forholdet deres - selv når han reiser på en fire måneder lang ekspedisjon til Nordsjøen i «The Bon Voyage Reaction».

Etter at Leonard kommer tilbake, blomstrer forholdet i løpet av den syvende sesongen. I episoden «The Gorilla Dissolution» innrømmer Penny at de burde gifte seg. Når Leonard innser at hun faktisk er seriøs, frir han med en ring som han har båret på i flere år. Leonard og Penny gifter seg til slutt i første episode av Sesong 9. Mot slutten av sesongen bestemmer Penny og Leonard seg for å arrangere en ny bryllupsseremoni for familie og venner, for å gjøre opp for det virkelige bryllupet deres i Las Vegas uten noen av familiene deres til stede. I sesong 10 flytter Sheldon Cooper inn i Pennys gamle leilighet sammen med Amy, slik at Penny og Leonard endelig kan bo alene sammen som mann og kone.

I Sesong 12 kunngjør Penny at hun ikke ønsker å få barn, og Leonard støtter motvillig avgjørelsen hennes. Senere vil hennes tidligere kjæreste Zack og hans nye kone at Leonard skal være surrogat-far for barnet deres, ettersom Zack ikke er fruktbar. Penny går motvillig med på å la Leonard donere sæden hans. Men hun prøver likevel å forføre Leonard, til tross for at hun vet at han ikke kan ha sex i noen dager før han skal donere sæd. Leonard ombestemmer seg, og ønsker ikke å sette barn til verden som han ikke kan oppdra selv. Mot slutten av TV-serien er Penny gravid med Leonards baby, og hun har forandret mening om å aldri ønske seg egne barn.

Forholdet mellom Sheldon og Amy[rediger | rediger kilde]

Raj og Howard melder Sheldon på Nettdating i Sesong 3, i håp om å finne en passende kvinne som er kompatibel med Sheldon. De finner snart frem til en nevrobiolog, ved navn Amy Farrah Fowler. I likhet med Sheldon har hun en historie med at hun ikke vet hvordan hun egentlig burde oppføre seg i forskjellige sosiale settinger. Hun driver med nett-dating bare for å oppfylle en avtale med moren sin. Dette skaper en historie hvor Sheldon og Amy kommuniserer daglig, samtidig som de insisterer overfor Leonard og Penny at de ikke er romantisk involvert med hverandre. I "The Agreement Dissection" snakker Sheldon og Amy i leiligheten hennes etter en natt med dans, og hun kysser ham på leppene. I stedet for å bli irritert, sier Sheldon at dette var fascinerende. Han ber Amy om å være kjæresten hans i episoden "The Flaming Spittoon Acquisition". Samme natt utarbeider han kontrakt for å verifisere et regelverk for ham som kjæresten hennes, som ligner på hans kontrakt med Leonard angående å bo i samme leilighet. Amy sier seg enig, men angrer senere på at hun ikke fikk en advokat til å lese gjennom avtalen først.

I "The Launch Acceleration" forsøker Amy å øke den romantiske tiltrekningen mellom seg selv og Sheldon. Hennes innsats ser ut til å virke fordi Sheldon ikke er fornøyd, men han gjør ingen forsøk på å stoppe planene hennes. I den femte sesong-finalen, "The Countdown Reflection", griper Sheldon hånden til Amy i det Howard skytes ut i verdensrommet. I den sjette sesong-premieren, "The Date Night Variable", etter en middag hvor Sheldon ikke klarer å leve opp til hennes forventninger, gir Amy ham et ultimatum om at forholdet deres er over - med mindre han forteller henne noe fra hjertet sitt. Amy aksepterer Sheldons romantiske tale, selv etter å ha fått vite at dette egentlig var en replikk fra den første Spider-Man-filmen. Sheldon uttaler senere at han har jobbet med ubehaget sitt rundt fysisk kontakt, og innrømmer at det er en mulighet at han en dag kunne ha sex med Amy. Det blir avslørt at Amy har lignende følelser i "The Love Spell Potential". Sheldon forklarer at han aldri tenkte på intimitet med noen, før han møtte Amy.

"The Locomotive Manipulation" er den første episoden hvor Sheldon innleder et kyss med Amy. Sheldon begynner sakte å åpne seg mer i løpet av resten av sesongen, og han starter et mer intimt forhold til Amy. I sesong åtte krangler Sheldon og Amy om forholdet deres. Amy forteller Sheldon at hun trenger en pause, og må tenke på fremtiden til forholdet deres. Men hun var fullstendig uvitende om at Sheldon var i ferd med å fri til henne. Sesong ni begynner med at de har litt problemer i forholdet, og gjenforenes i episode 10 og har sex for aller første gang på Amys bursdag. I sesong 10 blir Amys leilighet oversvømmet, og hun og Sheldon bestemmer seg for å flytte sammen - inn i Pennys leilighet. Dette skal først bare være et fem ukers eksperiment, for å finne ut om de egentlig passer til å leve sammen. Dette går greit, og de bestemmer seg for å gjøre ordningen permanent. I første episode av Sesong 11 frir Sheldon til Amy, og hun takker ja. De gifter seg i den aller siste episode av sesong elleve.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Se Liste over The Big Bang Theory-episoder

DVD[rediger | rediger kilde]

Tittel Utgitt Episoder Disker Lengde Bonus
The Big Bang Theory - Sesong 1 2007 18 3 6t. 0min.
 • Quantum Mechanics Of Big Bang Theory
The Big Bang Theory - Sesong 2 21. oktober 2009 24 4 7t. 68min.
 • Physicist to the Stars
 • Testing the Infinite Hilarity Hypothesis in Relation to the Big Bang Theory
 • Tabbeopptak
The Big Bang Theory - Sesong 3 Desember 2010 23 3 7t. 43min.
 • Takeout with the Cast of the Big Bang Theory
 • Join the Big Bang Bunch for Chinese Food and Discussion of Favorite Season 3 Moments
 • Set Tour with Simon and Kunal
 • Tabbeopptak
The Big Bang Theory - Sesong 4 September 2011 23 3 8t. 01min.
 • The Zazzy Substitution
 • The Apology Insufficiency
 • The Agreement Dissection
The Big Bang Theory - Sesong 5 Oktober 2012 23 3 476 min.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Internet Movie Database; tidspunkt: 24. desember 2018.
 2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am ČSFD[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Strauss, Gary (11. april 2007): «There's a science to CBS' Big Bang Theory». USA Today.
 4. ^ Pierce, Scott D. (8. oktober 2007): «He's a genius» Arkivert 8. januar 2009 hos Wayback Machine.. Deseret News.
 5. ^ «Details, Artwork & Press Release for 1st Season» Arkivert 14. april 2009 hos Wayback Machine.. TVOnMedia.com
 6. ^ Pierce, Scott D. (22. september 2007): «Yes, it's a 'Big Bang'». Deseret Morning News.
 7. ^ Lorre, Chuck (15. oktober 2007): «CLP – Vanity Card #187». Chuck Lorre Productions
 8. ^ «'Big Bang Theory': 'We didn't anticipate how protective the audience would feel about our guys'». Variety. 8. mai 2009.
 9. ^ «CCI: The Big Bang Theory». Comic Book Resources. 31. juli 2008.
 10. ^ «CBS picks up 'Bang,' 'Power' plus four dramas». The Futon Critic. 14. mai 2007.
 11. ^ «Breaking News – Cbs Gives Freshman Comedy The Big Bang Theory And Drama The Unit Full Season Orders»" (pressemelding). CBS. 19. oktober 2007.
 12. ^ «CBS Sets Series Return Dates» Arkivert 2008-02-16, hos Wayback Machine..
 13. ^ «CBS Picks Up 11 Series». The Futon Critic. 15. februar 2008.
 14. ^ Crider, Michael (13. januar 2011): «'The Big Bang Theory' Gets 3 More Seasons; 'Raising Hope' Renewed» Arkivert 24. mars 2011 hos Wayback Machine.. Screenrant.com.
 15. ^ «The Big Bang Theory Tickets»
 16. ^ (en) ausiellofiles.ew.com Arkivert 27. februar 2009 hos Wayback Machine.
 17. ^ (en) imdb.com: The Big Bang Theory
 18. ^ (en) Matt Mitovich (6. november 2008). «Exclusive Details: Sara Rue Wooed by Big Bang's Leonard». TV Guide. Besøkt 7. november 2008. 
 19. ^ (en) imdb.com: Charlie Sheen
 20. ^ (en) imdb.com: Jodi Lyn O'Keefe

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]