Biblia pauperum
Biblia pauperum (latin for «De fattiges bibel») eller bildebibel var en type illustrerte, religiøse bøker som skal ha hatt stor utbredelse I Europa fra 1200-tallet og framover. Boka inneholdt bilder fra Bibelen sammen med korte forklaringer og bibelsitat som vanligvis var skrevet på latin. Bildene var opprinnelig enkle pennetegninger, seinere ofte fine tresnitt, som gjenga Jesu liv med gammeltestamentlige bilder og profetord på samme side. Etter at boktrykkerkunsten ble utviklet i Tyskland på 1450-tallet, var utgaver av Biblia pauperum blant de første bøkene som kom. De ble trykt både som blokkbøker, det vil si bøker satt sammen av ettbladstrykk laget i helsides tresnitt, og som bøker der teksten var satt med flyttbare typer.
Historikk
[rediger | rediger kilde]Biblia pauperum skal stamme fra Sør-Tyskland på 1200-tallet. Det var opprinnelig håndskrevne manuskript illustrert med tegninger. Noen av disse bøkene ble kopiert i samtida, og det oppstod ulike typer. Felles for alle var at bildene og teksten for hvert tema ble samlet på ei side. Fra omkring 1450 begynte en å skjære ut hver side med tekst og bilder i treblokker og trykke bøker ved å bruke disse tresnittene som stempel på papir eller pergament (tynne, preparerte dyreskinn). Enkelte ganger ble bildene håndkolorert, det vil si fargelagt for hand, etterpå. De fleste av tresnittutgavene hadde 40 blad. Enkelte bøker fra rundt 1500 kunne ha 50 blad. Biblia pauperum var også blant de første bøkene som ble trykt med flyttbare typer.
«De fattiges bibler» viser fremstillinger fra Det gamle og nye testamentets hovedbegivenheter. Hvert blad har en nytestamentlig scene flankert av to gammeltestamentlige som gir bakgrunnen for den nytestamentlige, det vil si at de er av typisk betydning. Ofte er det det korte forklaringer eller sitater skrevet i tegneseriebobleliknende bånd ut fra figurenes munn.
Biblia pauperum ble ofte brukt av tiggermunkene i deres prekener. Presteskapet brukte trolig de enkleste utgavene som pedagogisk hjelpemiddel for de som ikke kunne lese, som den gangen vil si de aller fleste i samfunnet. Før reformasjonen var for øvrig Biblia pauperum et viktig grunnlag for prekentekstene. Boka har også spilt en stor rolle for motivvalget i kirkekunsten i middelalderen.
Biblia pauperum kom ut i mange utgaver i Nederland, Tyskland og Frankrike.
Biblia pauperum, et uttrykk som ble tatt i bruk blant tyske forskere på 1930-tallet, var ikke ment å bli kjøpt av de fattige. De tidligste utgavene var overdådig utsmykket og svært kostbare. Blokkbok-utgavene var imidlertid langt billigere og nok overkommelige for sogneprester, i hvert fall sammenliknet med de innholdsrike og praktfullt utstyrte tidebøkene som rikfolk og kirken ellers kunne eie. Uttrykket Biblia pauperum brukes mindre korrekt om middelalderens bibelske scener på altere, om kirkenes freskobilder og om miniatyrer i dekorerte bønnebøker, de såkalte tidebøkene (livres d'heures).
Se også
[rediger | rediger kilde]- Tidebok, katolsk bønnebok
- Blokkbok, europeiske bøker på 1400- og 1500-tallet der hver side med bilde og tekst er trykt fra én trykkplate
- Inkunabel, trykte bøker og ettbladstrykk fra Europa før 1501
Litteratur
[rediger | rediger kilde]- Knud Banning: Biblia Pauperum – billedbibelen fra middelalderen, Gads Forlag, København 1984, ISBN 87-12-05603-0
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- (en) Biblia pauperum – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
- The Internet Biblia Pauperum
- Biblia pauperum hos SNL