Stempel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A: kjølekanal, B: kanal for oljeforsyning

Et stempel er en sylinderformet gjenstand som beveger seg i et tilsvarende sylinderformet hulrom.

Stempel i motorer[rediger | rediger kilde]

I en stempelmotor beveger stempelet seg i det sylinderformede hulrommet i en motorblokk. Stempelet er koblet til veivakselen via en stang som kalles råde. Rommet i sylinderen over stempelet er fylt med en bensin-luftblanding som antennes og trykker stempelet nedover med stor kraft. Stempelbevegelsene fra det ene dødpunktet til det andre kalles takter.

Med unntak av den dobbeltvirkende stempelmotoren har man alltid ett stempel for hver sylinder.

Stempelet i motorer har en eller flere stempelringer, pakninger, som ligger i spor på utsiden av stempelets sylinderflate og som skal hindre at trykket på den ene siden av stempelet lekker over på den andre.

Stempler brukes også i en type kompressor.

Stempel i hydraulikk[rediger | rediger kilde]

Ved bruk av hydraulikk brukes vanligvis en olje i en hul sylinder med et bevegelig stempel. Stillingen på stempelet bestemmes av oljemengden på hver side av stempelet, og brukes til å flytte andre gjenstander med stor kraft. Bruksområder for dette er bremser i biler og styringen av grabben på gravemaskiner.

Stempel i sprøyter i helsevesenet[rediger | rediger kilde]

10ml sprøyte med gummistempel

I spøyter, som brukes til medikamentoppløsninger, er stempelet en sylinderformet gummigjenstand med stempelarm i plast. Tidligere var sprøyter for medikamenter vanligvis laget med glassylinder og metallstempel.

Stempel for dokumenter / kontorbruk[rediger | rediger kilde]

Enkelt kontorstempel.

Et stempel betegner også et håndtak med en trykkflate i gummi med bokstaver og eventuelt en logo som er speilvendt slik at blekk på stempelet kan lage et avtrykk på et dokument med tittel, navn, institusjon, adresse, telefonnummer, myndighetsnummer eller dato.

Stempel til merking av metall[rediger | rediger kilde]

I metallindustrien brukes stempel med bokstaver og tall for å slå inn merking som serienummer og lignende. Navn på slike stempel er for eksempel pregstempel, bokstavstanse eller slagstempel.

Se også[rediger | rediger kilde]