Bharatpur lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bharatpur lufthavn
Chitwan 8 April - (02) 2.jpg
IATA: BHRICAO: VNBP
Basisdata
BetjenerBharatpur, Nepal
BeliggenhetBharatpur, Nepal
27°40′41″N 84°25′46″E
Map
Bharatpur Airport
27°40′41″N 84°25′46″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Bharatpur lufthavn på (nepali: भरतपुर विमानस्थल) (IATA: BHRICAO: VNBP) er en flyplass for Bharatpur,[1] i Chitwan distriktet i Narayani i Nepal.

Flyplassen ligger 1,6 km sydvest for Bharatpur. Den administreres av luftfartsmyndighetene, "Civil Aviation Authority of Nepal"" (CAAN) og benyttes av Nepal Airlines som tilfører plassen de fleste inntektene.

Bharatpur lufthavn er den fjerde mest trafikkerte i Nepal og trafikken er økende. Turister som skal til Chitwan National Park benytter plassen.

Flyplassen ble bygget som en del av et prosjekt som omfattet bygging av boliger og bekjempelse av malaria i Chitwan-dalen med assistanse fra USAs regjering. Første passasjerfly landet på plassen den 5. mars 1965. Flyplassen ligger 183 moh. og har en rullebane på 1 158 x 30 m [1]

Bharatpur lufthavn er base for Shivani Air, landets første skole for utdanning av sivile piloter. Shivania Air utdanner flygere etter internasjonal standard (FAA, ICAO)

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Selskaper og destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Utvidelse[rediger | rediger kilde]

Flyplassen hadde opprinnelig en gresskledd rullebane og forbindelse til Kathmandu og Pokhara av Nepal Airlines. Etter mange år med lobbyvirksomhet, både fra lokalbefolkningens side og nepalere bosatt i utlandet ble begrenset utvidelse satt igang. Nytt terminalbygg ble bygget og den 1 158 m lange rullebanen ble asfaltert for å kunne ta imot middelstore passasjerfly som Nepal Airlines og Nicon Air brukte . Arbeidet ble fullført i oktober 2005.

Barhaptur har en asfaltert rullebane, 03/21 som er 600 x 30 m Flyplassen ligger i utkanten av Chaurjahari.

Ulykker og hendelser[rediger | rediger kilde]

  • Den 12. juli 1969 kolliderte en Douglas DC-3D fra Nepals flyvåpen med et tre mens de fløy over en åskam i Hitauda (2 500 moh. i overskyet vær. Alle 31 passasjerer og besetning omkom.[2]
  • Den 31. juli 1993 fløy en Dornier 228-101 fra Everest Air inn i en fjellvegg ved Bharatpur under en flyvning fra Kathmandu til Bharatpur. Alle ombord. 16 passasjerer og besetning omkom.[3]
  • Den 25. april 1996 forsøkte en BAe 748 fra Nepals flyvåpen å avbryte landingen på Meghauli lufthavn (19 km sydvest for Bharatpur lufthavn) da de forsøkte å lande i kraftig regnvær på den gresskledde flystripen. Flyet skar over noen grøfter som forårsaket at understellet brøt sammen. Ingen av de 27 passasjerer og besetningen ble skadet.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over flyplasser i Nepal

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Airport information for Bharatpur, Nepal (VNBP / BHR) at Great Circle Mapper.
  2. ^ a b Aviation Safety Network Retrieved 18 November 2006
  3. ^ Aviation Safety Network Retrieved 19 November 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag of Nepal.svgDenne nepalrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.