Hopp til innhold

Besatt (1943)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Besatt
orig. Ossessione
Clara Calamai og Massimo Girotti fra en scene
Generell informasjon
SjangerKrimdrama
Utgivelsesår1943
Prod.landItalia
Lengde2 t. 20 min.
SpråkItaliensk
Bak kamera
RegiLuchino Visconti
ManusforfatterLuchino Visconti
Mario Alicata
Giuseppe De Santis
Gianni Puccini
MusikkGiuseppe Rosati
SjeffotografDomenico Scala
Aldo Tonti
KlippMario Serandrei
Foran kamera
MedvirkendeClara Calamai
Massimo Girotti
Dhia Cristiani
Premiere16. mai 1943 (Roma)
Eksterne lenker

Besatt [1] (italiensk tittel Ossessione) er et italiensk kriminaldrama fra 1943 regissert av Luchino Visconti. Den var hans regidebut, og har Postmannen ringer alltid to ganger, av James M. Cain, som litterært forelegg. Hovedrollene spilles av Clara Calamai og Massimo Girotti.

Handling[rediger | rediger kilde]

Gino Costa stopper ved en liten taverna og bensinstasjon som drives av Giovanna Bragana og hennes eldre ektemann, Giuseppe. Giovanna misliker ektemannen sin, etter å ha giftet seg med ham bare for å få tilgang til alle pengene hans, og hun blir øyeblikkelig tiltrukket av den yngre og langt mer attraktive Gino. Giovanna serverer Gino et måltid. Men de blir avbrutt av Giuseppe, som kaster ham ut. Gino tilbyr seg å fikse kjøretøyet til Giuseppe som betaling for måltidet. Når Giuseppe reiser for å hente en del til bilen, bekjenner Gino og Giovanna sine romantiske følelser for hverandre og de begynner en affære.

Giuseppe, som er helt uvitende om situasjonen, liker etter hvert Gino, og forteller at han kan bli værende og arbeide ved deres taverna. Etter noen dager forsøker Gino å overbevise Giovanna om å stikke av sammen med ham. Giovanna sier seg enig, men på vei til en jernbanestasjon ombestemmer hun seg, så Gino reiser sin vei på egen hånd. På toget møter han “Lo Spagnolo” og de to blir venner. De tilbringer en natt ved samme vertshus, hvor Gino avslører at han ikke kan slutte å tenke på Giovanna. Men Spagnolo råder ham til å reise sin vei og glemme henne.

Men Giuseppe og Giovanna møter snart Gino ved en tilfeldighet, og de tre går sammen til en pub hvor Giuseppe skal synge i konkurranse. Når Giuseppe står på scenen, innrømmer Gino overfor Giovanna at han forsøkte å glemme henne, men ikke klarte det, og forsøker igjen å overbevise henne om å reise sammen med ham. Selv om Giovanna fremdeles har følelser for Gino, nekter hun å forlate ektemannen sin. Giuseppe drikker seg ganske full etter sin opptreden. Gino og Giovanna utnytter hans berusede tilstand, og konspirerer om å drepe ham. De overbeviser Giuseppe om å la Gino kjøre, og de arrangerer drapet som en trafikkulykke.

Gino ønsker deretter å selge deres taverna, men Giovanna ønsker å fremdeles drive den videre. Gino føler seg skyldig i drapet, og hans skyld forsterkes av det faktum at han nå bor hjemme hos mannen han drepte. Dette får ham til å føle seg fanget der. Giovanna arrangerer en fest ved tavernaen, i forsøk på å øke antall gjester ved virksomheten. Spagnolo dukker også opp, og forsøker å få Gino til å reise videre sammen med ham. Gino begynner å flørte med Anita, en ung prostituert. Etter ytterligere problemer i forholdet med Giovanna reiser han til Anitas leilighet og tilstår at han drepte Giuseppe. I mellomtiden har to vitner meldt fra til politiet, om at de var vitne til hvordan Gino og Giovanna begge løp vekk fra kjøretøyet uskadd den natten Giuseppe døde. Gino vet ikke om dette, men han blir mer og mer bekymret for at Giovanna kan ha gått til politiet.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Clara Calamai som Giovanna Bragana
  • Massimo Girotti som Gino Costa
  • Juan de Landa som Giuseppe Bragana, er Giovannas ektemann.
  • Dhia Cristiani som Anita, en prostituert
  • Elio Marcuzzo som Lo Spagnolo.
  • Vittorio Duse som en politi-betjent.
  • Michele Riccardini som Don Remigio
  • Michele Sakara som et barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 14. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]