Berlin-konferansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Fra Berlinkonferansen i 1885
Euopeiske kolonier i Afrika 1913.

██ Tyskland

██ Belgia

██ Spania

██ Frankrike

██ Italia

██ Portugal

██ Storbritannia

██ Uavhengige land

Må ikke forveksles med Berlin-kongressen 1878

Berlin-konferansen i 188485, på tysk kalt Kongokonferenz, regulerte europeisk kolonisering og handel i Afrika.

Økt interesse blant europeiske stormakter for å kolonisere Afrika fra slutten av 1870-tallet førte til et ønske om å definere noen spilleregler for hvordan kappløpet om Afrika skulle foregå og til å definere deres respektive interesser så langt som mulig. Konkurranse blant europeiske stater om området ved den nedre Kongoelven ble utslaget som førte til enighet om å arrangere en internasjonal konferanse om afrikanske spørsmål, for å unngå en opptrapping av konfliktene.

Landene som var representert på konferansen var Tyskland, Østerrike-Ungarn, Belgia, Danmark, Frankrike, Storbritannia, Italia, Nederland, Portugal, Russland, Spania, Sverige, Norge, Det osmanske rike (Tyrkia) og USA. Ingen afrikanske land var representert.

Konferansen fant sted i Berlin den 15. november 1884, og etter langvarige forhandlinger ble generalakten for Afrika undertegnet den 26. februar 1885 av representanter for alle landene som deltok på konferansen. Ratifikasjoner ble deretter deponert av alle signaturstatene, unntatt USA.

Avtalen regulerte følgende punkter:

Begrepet «innflytelsessfære» ble første gang brukt i Berlinavtalen.

Berlinavtalen innebar slutten på selvstendighet for det meste av Afrika. Koloniseringen ble fullført 1890-1900.

Inndelingen av kolonier imperialistmaktene seg i mellom ble foretatt uten hensyn til geografiske og etniske forhold. Dette har medvirket til mange konflikter senere, der to eller flere rivaliserende etniske grupper har befunnet seg innenfor samme politiske grenser, f.eks. Darfur-konflikten og borgerkrigen i Rwanda.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]