Liste over tidligere tyske kolonier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tyske kolonier)
Hopp til: navigasjon, søk
Tyskland hadde kolonier fram til første verdenskrig:

██ Det tyske keiserriket

██ Keiserrikets kolonier i Afrika og Ny-Guinea

██ Kiautschou (Jiaozhou) i Kina

██ Kolonier under Brandenburg og Preussen (ca. 1680-1720)

██ Klein-Venedig («Lille Venezia») i dagens Venezuela (1529-1556)

Tysk koloniherre med tropehjelm og bærestol i Togo i Afrika omkring 1885
Tegning av tysk handelsstasjon i kystlandsbyen Victoria (i dag Limbe) i Kamerun i Afrika omkring 1900
Det tyske flagget heises i 1884 på den vesle øya Mioko i Neu Lauenburg (idag Duke of York-øyene) i nåværende Papua Ny-Guinea vest i Stillehavet .
Hitlerjugend-gutter ved den tyske skolen i Oldeani i Tanganjika (tidligere Deutsch-Ostafrika) studerer afrikakartet 1940.

Tyske kolonier omfattet flere kolonier som Tyskland som europeisk stormakt skaffet seg i den tredje verden fra 1880-tallet.

Ved Berlin-konferansen i 1884 ble landområdene i Afrika fordelt mellom europeiske nasjoner, og landegrensene, som fremdeles gjelder for dagens afrikanske stater, ble tegnet opp. Tyskland kom sent inn i kappløpet, og måtte nøye seg med færre og mindre kolonier enn Storbritannia og Frankrike. Tysklands viktigste kolonier lå likevel i Afrika, mens de øvrige, blant annet i Stillehavet, var av mindre størrelse.

Tyskland mistet koloniene sine etter nederlaget i første verdenskrig i 1918. I fredsavtalen etter krigen, Versailles-traktaten, ble de tyske koloniene delt mellom seierherrene som mandatområder under tilsyn av Folkeforbundet.

Under andre verdenskrig kjempet Tyskland og Storbritannia om herredømmet i deler av Nord-Afrika. De tyske styrkene ble mottatt som befriere av mange arabere, særlig i den daværende britiske kolonien Egypt. Ingen nordafrikanske områder fikk imidlertid status som tyske kolonier i den tiden de var under tysk kontroll.

Tyske kolonier[rediger | rediger kilde]

Av Det tyske rikets flateinnhold utgjorde det egentlige Tyskland i Europa bare 17 %, mens koloniene stod for de prosenttall som angis i parentes.

I Afrika[rediger | rediger kilde]

I Kina[rediger | rediger kilde]

I Stillehavet[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]