Bergfrue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergfrue
Bergfrue
Vitenskapelig(e)
navn
:
Saxifraga cotyledon
L.
Norsk(e) navn: bergfrue,
fjelldronning
Hører til: sildreslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Habitat: bratte klippevegger
Utbredelse: Europa

Bergfrue er en flerårig urt i sildrefamilien. Den er den mest imponerende av sildreartene i Norge og kan ikke forveksles med andre planter.

Den er flerårig, men bladrosetten med blomsterstengelen dør etter frøsettingen. Siderosettene kan overleve. Blomstene er hvite og sitter i en blomsterstand med vanligvis 50 til 200 blomster. I særskilte tilfeller kan den ha over tusen enkeltblomster. Bladene er vintergrønne og omvendt eggforma. Planten vokser i bratte, fuktige klippevegger på kalkrik berggrunn.

Arten har en disjunkt utbredelse i Europa. Den er vanligst i Norge, og utbredelsesområdet strekker seg så vidt inn i Sverige. Videre finnes arten sørøst på Island, i Pyreneene og i vestlige og sentrale deler av Alpene. I Norge er den ganske vanlig i hele landet, og i fjellet finnes den opp til 1300 moh.

Bergfrue ble kåret til Norges nasjonalblomst på en internasjonal botanisk kongress i Amsterdam i 1935. Den er også Møre og Romsdals fylkesblomst. Valle i Setesdal har også denne som sin kommuneblomst.

Den brukes av og til som fjellhageplante, men er ikke vanlig dyrket i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kapsel og frø