Manufakturhuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manufakturhuset
LandNorge
StedBergen kommune
Kart
Kart
Manufakturhuset
60°23′31″N 5°19′44″Ø

Manufakturhuset, fasade mot kaigaten
Johan Joachim Reichborns tegning av Børne, Tugt, og Manufactur, Huset. Anno: 1765.

Manufakturhuset ligger i Peter Motzfeldts gate 2 i Bergen. Huset regnes som det største verdslige bygg i Bergen fra barokken og landets eldste «fabrikkbygning». Bygningen har fungert som tukthus, tvangsarbeidsanstalt, kirke, skole og offentlige kontorer.

Barnehus[rediger | rediger kilde]

Manufakturhuset ble oppført med innsamlede midler som barnehus i 1646. Her kunne fattige, foreldreløse gutter og jenter i alderen 12–18 år få oppdragelse og lære et håndverk. Prostituerte kunne også dømmes til et opphold, adskilt fra de unge. Navnet manufakturhuset har sin bakgrunn i handelsmannen Jacob von Wida i 1684 fikk kongens tillatelse til å produsere «et grof linnet og ulden manufactur i Børnehusset». De ansatte/innsatte produserte klær for det militære og en tid hadde fabrikken enerett til å levere uniformer og uniformsdeler til regimentene og garnisonene i Bergen, Trondheim og Kristiansand.

Bybrannen i 1702[rediger | rediger kilde]

Bergens mest omfattende bybrann oppsto nær Manufakturhuset 19. mai 1702 og rammet rundt 7/8 av byen. Etter brannen fikk arkitekt Johan Conrad Ernst ansvaret for gjenreisningen av de offentlige bygningene i Bergen. Foruten Hagerupgården, var Ernst også ansvarlig for gjenreisningen av Manufakturhuset. Manufakturhuset ble tatt i bruk igjen i 1743.

Arbeidshus og tukthus[rediger | rediger kilde]

Manufakturhuset ble med tiden brukt som arbeidshus for voksne fattige og bostedsløse. Arbeidet besto av etterhvert også av spinning av lin og tobakk, samt produksjon av spiker. I 1744 ble bygget offisiell tvangsarbeidsanstalt for voksne. I 1768 ble Manufakturhuset ombygget av Johan Joachim Reichborn. I 1789 ble bygningen brukt som tukthus for mannlige tyver. Manufakturhuset ble også den alminnelige straffeanstalten for kvinner. Tukthuset ble nedlagt 1886.

Skole og offentlige kontorer[rediger | rediger kilde]

I 1892 overtok Bergen kommune Manufakturhuset fra staten. Bygningen ble brukt som lokaler for Lungegården skole fram til 1936. Etter andre verdenskrig har huset vært brukt til offentlige kontorer, blant annet av Etat for plan og geodata. I dag disponeres bygget av seksjonene til byrådsavdeling for barnehage, skole og idrett i Bergen kommune. Manufakturhuset har direkte gangforbindelse til felleskantinen i Bergen rådhus.

Saneringsplaner og fredning[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med byggingen av nytt rådhus i Bergen og ny reguleringsplan for Marken, ble det laget totalsaneringsplaner for hele området, inkludert Manufakturhuset. Det ble mye strid rundt byggingen av Rådhusblokken og totalsaneringsvedtaket for Marken ble opphevet i 1974. Bygningen ble vedtaksfredet i 1984. I 1990 ble bygningen istandsatt av arkitekt Kjell Irgens.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]