Benny Hill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Benny Hill
Benny Hill.JPG
FødtAlfred Hawthorne Hill
21. januar 1924[1][2][3]
Southampton
Død20. april 1992[1][4][2][5] (68 år)
Teddington
Gravlagt Hollybrook Cemetery
Utdannet ved Bournemouth School
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, komiker, filmskuespiller, sanger, manusforfatter, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Aktive år1940
Nettstedhttp://www.bennyhill.org/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Alfred Hawthorn Hill (født 21. januar 1924 i Southampton, Hampshire – død 20. april 1992, i Teddington, Greater London) var en verdensberømt engelsk komiker, skuespiller og sanger, bedre kjent som Benny Hill – en av 70-tallets mest populære komikere. Fjernsynsprogrammet The Benny Hill Show mottok flere utmerkelser og hadde i en årrekke store seertall over hele verden. TV-serien ble produsert fra 1955 til 1990 og ble vist i 140 land.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hills komikerkarriere begynte med skuespill innen vaudeville, men den scenenervøse Hill følte seg aldri komfortabel med live-opptredener og foretrakk etterhvert å jobbe som radioartist. Det var først da han på slutten av 60-tallet begynte med tv-opptredener, at det store gjennombruddet kom. Hills levende ansiktsmimikk og karismatiske personlighet kom nå til sin rett. Etter å ha startet i BBC ble hans overgang til Thames Television med The Benny Hill Show en stor internasjonal suksess på 1970-tallet. Programmets hyppige innslag med lettkledte kvinner ble av en del kritikere imidlertid ansett som kjønnssjåvinistisk og politisk ukorrekt. Dalende kvalitet og fallende seertall på 1980-tallet innvarslet slutten for produksjonen av showet og Hills siste innspilling skjedde i 1990. Den stadige publikumsinteressen og en uventet etterspørsel særlig fra det amerikanske markedet, gjorde at Hill og produksjonsselskapet fortsatte å tjene gode penger på nyredigeringer av tidligere innspillinger. At Thames Television la ned showet gikk hardt inn på Hill og helsen svekket seg alvorlig de siste to årene han levde. Tross hjerteproblemer avslo han å la seg operere.

Privat var Hill tilbakeholden og levde svært nøysomt. I ferier unnet han seg likevel feriereiser til kontinentet og snakket fransk, tysk og italiensk. Han likte seg spesielt godt i det sørlige Frankrike. Hill bodde alene, hadde liten kontakt med slektninger, giftet seg aldri og hadde ingen barn. Han døde alene i sin spartansk utrustede leieleilighet som lå bare et steinkast fra Thames Televisions bygninger.

Humor[rediger | rediger kilde]

Benny Hill ble særlig kjent for sin slapstick-humor som var tydelig inspirert av Charlie Chaplin. Et fast avslutningsinnslag i showene var en løpende Hill som i rask kino ble forfulgt av unge, pene kvinner i erotiserte roller. Hills tekster og parodier er en studie i bruk av underfundig, dobbeltbunnet ironi. Monologene og sketsjene (som han i stor grad skrev selv) er fylt med allegorier og tvetydige henvisninger, humoren er alltid understøttet av hans særegne ansiktsmimikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Benny Hill, 481
  3. ^ name/nm0001350
  4. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb123824664
  5. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Benny Hill, w6qh2z70

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

britestubbDenne biografien om en brite er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.