Benjamin Spock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dr. Spock og barnebarnet Susannah i 1967

Benjamin McLane Spock (født 2. mai 1903, død 15. mars 1998) var en amerikansk barnelege, professor i pediatri ved Case Western Reserve University fra 1955 til 1967 og roer som deltok i de olympiske leker 1924 i Paris. Han involverte seg også politisk, og var presidentkandidat under valget i 1972, for det lille People's Party.

Han gav ut flere populærmedisinske bøker, mest kjent er bestselgeren The Common Sense Book of Baby and Child Care som ble utgitt i 1946. Boken kom ut på norsk i 1952, med tittelen Barnet – Sunn fornuft i barnestell og oppdragelse. Boken hadde et revolusjonerende budskap til foreldre: «Du vet mer enn du tror». Og for Spock var det viktig å fremheve at «Foreldre skal også leve.»

Spock ble olympisk mester i roing under OL 1924 i Paris. Han var med på den amerikanske åtteren som vant gull foran Canada sølv og Italia på bronseplass. Deltakerne på den amerikanske åtteren besto av Spock, Frederick Sheffield, Leonard Carpenter, Howard Kingsbury, Alfred Lindley, John Miller, James Rockefeller, Alfred Wilson og Laurence Stoddard (styrmann).

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Spock underviste i barnesykdommer ved Cornell University i New York før han i 1942 ble rådgiver i barnepsykologi i New Yorks helseråd. Han var da allerede godt kjent i USA for sine friske radiokåserier om barnoppdragelse.

Gjennom arbeidet forstod Spock at amerikanske foreldre trengte enkel, lettfattelig opplysing om barnestell og hvordan barn utvikler seg. Han mente det var nødvendig å gi foreldre troen tilbake på at de kunne oppdra barn. I fire år arbeidet han i lag med kona Jane på boken Barnet – Sunn fornuft i barnestell og oppdragelse som på tolv år kom ut i mer enn elleve millioner eksemplar. I boken nøyer Spock seg ikke bare med å fortelle hva en burde gjøre, men hvorfor man burde gjøre det. Boken tok ikke bare opp de viktigste problemene i barnestellet – forfatteren hadde òg et våkent øye for smådetaljene som ofte gav foreldre mer uro enn sjukdom og kosthold.

I 1947 ble Spock leder av The Child Health Institute i Rochester, Minnesota, og i 1951 ble han professor, først i Pittsburgh, siden i Cleveland.

Før Spocks tid var den gjeldende læren at oppdragelse skulle fokusere på disiplin og at småbarn ikke skulle skjemmes bort. Spock oppmuntret foreldre til å vise mer kjærlighet ovenfor sine barn og oppdra dem mer individuelt. Han registrerte også at samvittighetsfulle foreldre oftere fikk problemer fordi de var for ettergivende enn fordi de var for strenge. I senere utgaver av boken gav han derfor uttrykk for et syn der han la vekt på at foreldre måtte ta hensyn til sine egne behov. Derfor anbefalte Spock mødrene å amme til faste tider – ikke av hensyn til barnet, men fordi plan og struktur kan gjøre det lettere for moren å få tid til andre gjøremål.

Spock sine råd er enkle: Få barnet til å sove lenger og til å trives i sin seng om morgenen. Slå av varmen når romtemperaturen stiger over tjue grader Celsius, så blir ikke barnet så lett forkjølet. Ikke mas på barn som spiser lite; mas gir ikke matlyst.

Noen av rådene til Spock er ikke like aktuelle i dag. Spesielt rådet om å la spedbarnet sove på magen. Senere forsking har vist at barn som sover på magen lettere kan bli utsatt for krybbedød.[1]

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mageleie som risikofaktor | Landsforeningen uventet barnedød». www.lub.no. Besøkt 15. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]