Benigno Aquino III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Benigno Aquino III

Benigno Simeon «Noynoy» Cojuangco Aquino III (født 8. februar 1960 i ManilaFilippinene) er en filippinsk senator og vinner av presidentvalget i juni 2010.[1] Han er sønn av den tidligere president Corazon Aquino og den myrdede tidligere senator Benigno Aquino, Jr. Han har fire søstre; en av dem er en kjent TV-personlighet og skuespillerinne, Kris Aquino.

Noynoy Aquino studerte økonomi ved Ateneo de Manila University, og måtte etterpå sammen med sine foreldre og søstre dra i eksil til Boston i USA. Etter at faren ble myrdet i august 1983 vendte han tilbake til Filippinene, men var til å begynne med ikke aktiv på den politiske arena.

I februar 1986 ble hans mor Corazon Aquino landets president. Atten måneder senere, den 28. august 1987, kom Noynoy Aquino i skuddlinjen under et kuppforsøk ledet av Gregorio Honasan, og han ble truffet av fem kuler og hardt skadet. En av kulene lot seg ikke fjerne, og han har den fremdeles i halsen.[2][3]

Mot slutten av 1990-årene begynte han å engasjere seg i politikken. I 1998 ble han medlem av det filippinske Liberal Party og ble samme år valgt til kongressen. Der satt han til 2007 i Representantenes hus da han 15. mai ble valgt inn i Senatet.[4]

Den 9. september 2009, 40 dager etter moren Corazon Aquinos død, kunngjorde han sitt kandidatur til presidentvalget i mai 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ aftenbladet.no, 8. juni 2010: Endelig valgresultat klart på Filippinene
  2. ^ diepresse.com Meinung: Aquino-Sohn will nicht an die Macht(11. August 2009)
  3. ^ inquirer.net [1]
  4. ^ noynoy.ph [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Biografi