Benigno Aquino III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Benigno Aquino III
President Benigno S. Aquino III.jpg
Født8. februar 1960 (59 år)
Manila
Far Benigno S. Aquino
Mor Corazón Aquino
Søsken Kris Aquino, Ballsy Aquino-Cruz, Pinky Aquino-Abellada, Viel Aquino-Dee
Utdannet ved Ateneo de Manila University
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom
Parti Det liberale parti
Nasjonalitet Filippinene
Utmerkelse Storbånd av Krysantemumsordenen
Nettstedhttp://www.president.gov.ph/
Filippinenes president
2010–2016
ForgjengerGloria Macapagal-Arroyo
Signatur
Benigno Aquino IIIs signatur

Benigno Simeon «Noynoy» Cojuangco Aquino III (født 8. februar 1960 i ManilaFilippinene) er en filippinsk politiker som er Filippinenes president siden juni 2010.[1] Han er sønn av den tidligere president Corazón Aquino og den myrdede tidligere senator Benigno S. Aquino Han har fire søstre; en av dem er en kjent TV-personlighet og skuespillerinne, Kris Aquino.

Noynoy Aquino studerte økonomi ved Ateneo de Manila University, og måtte etterpå sammen med sine foreldre og søstre dra i eksil til Boston i USA. Etter at faren ble myrdet i august 1983 vendte Noynoy tilbake til Filippinene, men var til å begynne med ikke aktiv på den politiske arena.

I februar 1986 ble hans mor Corazón Aquino landets president. Atten måneder senere, den 28. august 1987, kom Noynoy Aquino i skuddlinjen under et kuppforsøk ledet av Gregorio Honasan, og han ble truffet av fem kuler og hardt skadet. En av kulene lot seg ikke fjerne, og han har den fremdeles i halsen.[2][3]

Mot slutten av 1990-årene begynte han å engasjere seg i politikken. I 1998 ble han medlem av det filippinske Liberal Party og ble samme år valgt til kongressen. Der satt han til 2007 i Representantenes hus. Da ble han den 15. mai valgt inn i Senatet.[4]

Den 9. september 2009, 40 dager etter moren Corazón Aquinos død, kunngjorde han sitt kandidatur til presidentvalget i mai 2010. Aquino vant presidentvalget med 15 208 678 stemmer. På annenplass i presidentvalget kom tidligere president Joseph E. Estrada med 9 487 837 stemmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]