Tyfonen Haiyan (Yolanda)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et av åtte større skip skylt på land av tyfonen ved Tacloban.
Fremstilling pr 18. november 2013 av tyfonskadede hus per kommune på Filippinene
Tyfonens vei
Fargekodet kart over Eastern Visayas med antall dødsofre for Yolanda (Haiyan).
      Flere enn 1.000
      500-999
      100-499
      50-99
      25-49
      1-24
      0
Satellittbilde av Haiyan den 7. november 2013.

Haiyan (på Filippinene gitt navnet Yolanda), internasjonal betegnelse 1330, var en tropisk syklon som i november 2013 herjet i det vestlige Stillehavet. Den hadde ifølge beregninger foretatt ved hjelp av Dvorakteknikken en styrke høyt oppe på øverste kategori på Saffir–Simpson-skalaen, og er den kraftigste syklon som noensinne er blitt målt over land (pr. 2013).[1]

Tilblivelse og varsling[rediger | rediger kilde]

Den ble dannet ved uro i atmosfæren øst-sørøst for Pohnpei i Stillehavet øst for Filippinene omkring den 2. november 2013. Allerede den 3. november ble fenomenet klassifisert som et kraftig lavtrykk, og senere samme dag ble det det japanske meteorologiske institutt utsendt syklonvarsel. Ved dagens slutt ble lavtrykket oppgradert til en tropisk storm og gitt navnet Haiyan.

Den 5. ble værsystemet oppgradert til tyfon og den 6. november til supertyfon - etter den klassifiseringsspråkbruk som begynte å bli benyttet i Asia fra 2009 og som omfatter tyfoner med en vindstyrke på minst 190 km/t.

Mikronesia og Palau[rediger | rediger kilde]

Tyfonen herjet først over de små øygruppene Chuuk og Yap i Mikronesiaføderasjonen, og så over Palau.

Filippinene[rediger | rediger kilde]

Den rammet deretter en rekke filippinske øyer i rask rekkefølge: Samar, Leyte, Cebu, Bantayan, Panay og Busuanga.

Første treff på Filippinene var på den filippinske øya Samar ved Guiuan den 8. november 2013 og tyfonen beveget seg deretter over øya Leyte over Tolosa sør for Tacloban City og over til Ormoc City. I Tacloban City og flere mindre kommuner ble ødeleggelsene karakterisert som «tsunamilignende» på grunn av den veggen av havvann som ble skjøvet over land.

Deretter fòr den videre gjennom de sentrale deler av de filippinske øyer og ut i Sørkinahavet, inn i Tonkinbukten mellom det nordlige Vietnam og den kinesiske øya Hainan og senere, vesentlig svekket, inn i det sørlige deler av det kinesiske fastland.

Med vindhastigheter på over 315 km/t (vedvarende over ett minutt) og i kastene opp til 380 km/t er Haiyan blitt funnet å være en av de kraftigste stormer som noensinne er blitt registrert over land siden meteorologien kom i gang med pålitelige målemetoder.[1][2][3] Enkelte andre tyfoner har vært like sterke, og bare tyfonen Tip i 1979 var kraftigere - men det var før den nådde over land over Japan.

Da tyfonen rammet Filippinene ble det meldt om fem meter høye bølger fra havet. Syklonen medførte betydelige oversvømmelser og kombinert med de usedvanlig høye vindhastigheter forårsaket Haiyan betydelige ødeleggelser i de rammede områder. De første meldinger gikk ut på at minst 120 mennesker var omkommet.[4] Antall omkomne ble raskt drastisk oppjustert, og det ble meldt at det måtte dreie seg om tusener, særlig på Leyte. Etter en måned var antallet bekreftet omkomne over 6.000 personer, og dessuten var 1.700 forsatt savnet. Hjelpearbeidet var i mange dager sterkt hemmet av ødelagte veier og at begge de mest relevante flyplassene i katastrofeområdet, den store i Tacloban og en kortere i Guiuan, var blitt fullstendig rasert.

Uansett antall døde var det også faktorer som bidro til å skåne mange liv: Tidlig varsling og god spredning av informasjonen på grunn av den nær heldekkende utbredelse av mobiltelefoner, meget presis forutsigelse av syklonens ankomsttid, kurs, avlysning av skoleundervisning og organisering av storstilte evakueringer og syklonens meget raske passasje over landet slik at det ikke rakk å regne så meget som man kunne frykte, ble anført at denne supersyklonen ikke kostet langt flere menneskeliv på Filippinene. Det forhold at tyfonen synes å tangere områdene rammet av det ødeleggende jordskjelvet som hadde rammet noen uker tidligere gjorde folk mer mottakelige for evakueringsråd og advarsler.

Vestenfor Filippinene[rediger | rediger kilde]

Fra Filippinene fortsatte tyfonen ut i Sørkinahavet og inn i Tonkinbukten og berørte både det nordlige Vietnam og den kinesiske øya Hainan. Senere, vesentlig svekket, kom den inn over fast land ved Haiphong og Hạ Long-bukten i Vietnam den 10. november og så inn i Guangxi i de sørlige deler av det kinesiske fastland. Kinesernes navnevariant/skrifttegnsvalg 海燕 (Hǎiyān) betyr petrell, en av stormfuglene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Jeff Masters (7. november 2013). «Super Typhoon Haiyan: Strongest Landfalling Tropical Cyclone on Record». Weather Underground. Arkivert fra originalen 8. november 2013. Besøkt 8. november 2013. 
  2. ^ Mullen, Jethro (8. november 2013). «Super Typhoon Haiyan, one of strongest storms ever, hits central Philippines». CNN. Besøkt 8. november 2013. 
  3. ^ Williams, Rob (8. november 2013). «Typhoon Haiyan: Most powerful storm to ever hit land batters Philippines with 200mph winds». The Independent. Besøkt 8. november 2013. 
  4. ^ http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-24878801

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]