Belladonnaurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Belladonnaurt
Nomenklatur
Atropa belladonna
L., 1753
Populærnavn
belladonnaurt[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenSøtvierordenen
FamilieSøtvierfamilien
SlektBelladonnaurtslekta
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hovedsakelig Europa

Belladonnaurt (Atropa belladonna) er en karakteristisk flerårig art i belladonnaslekta (Atropa), som tilhører søtvierfamilien (Solanaceae). Den kan bli 60-120 cm høy, og forgrener seg øverst sterkt fra en hårete stengel. Den er lettkjennelig på sine brune eller brun-lilla klokkeblomster. Bærene er 1,5 cm store og utvikler seg fra grønt til sortglinsende gjennom vekstsesongen.

Giftig
Giftig
Belladonnaurt i blomst.
Belladonnaurtens bær.

Særlig blomster, blader og bær hos belladonnaurten er dødelig giftige og hallusinogene. Små inntak gir hallusinasjoner. Ett enkelt blad kan også være dødelig for voksne. Hele planten inneholder giftige alkaloider.

Belladonnaurt inneholder sterktvirkende alkaloider som atropin, som blant annet nyttes som motgift mot nervegass i militær sammenheng. Urten brukes også som sivil medisin.[3] I middelalderen ble urten trolig brukt til å fremkalle hallusinasjoner, altså som et rusmiddel.[4]

Bladene er bredt lansettformede eller eggformede med spissing ytterst, de er bredere nærmest bladstengelen og har tydelig midttråd og bladnerver. Blomsten har fire gule pollenbærere, men de fem sammenvokste kronbladene som utgjør en klokkeform, er ellers brune, rødbrune eller brun-lilla.

Belladonnaurt påtreffes bare tilfeldig i Norge og har ikke vært bofast. Imidlertid har den fra 1999 vært påtruffet en plass i Sarpsborg kommune og ser ut til å være i ferd med å naturaliseres.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 16. april 2023. Besøkt 16. april 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for belladonnaurt Atropa belladonna som LO (NK i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 25. september 2023. 
  3. ^ Donnatal Extentabletter. Arkivert 22. juni 2008 hos Wayback Machine.
  4. ^ Harner, Michael J, (Editor) Hallucinogens and Shamanism (Oxford University Press, 1973), side 123-150.
  5. ^ Lid, J. og D. T. Lid (2005). R. Elven, red. Norsk flora (7 utg.). Oslo: Samlaget. ISBN 82-521-6029-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]