Belladonnaurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Belladonnaurt
Belladonnaurt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Atropa belladonna
L., 1753
Norsk(e) navn: belladonnaurt
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Divisjon: Dekkfrøete planter
Klasse: Tofrøbladete planter
Orden: Søtvierordenen
Familie: Søtvierfamilien
Slekt: Belladonnaurtslekta
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hovedsakelig Europa

Belladonnaurt (Atropa belladonna) er en karakteristisk flerårig art i belladonnaslekta (Atropa), som tilhører søtvierfamilien (Solanaceae). Den kan bli 60-120 cm høy, og forgrener seg øverst sterkt fra en hårete stengel. Den er lettkjennelig på sine brune eller brun-lilla klokkeblomster. Bærene er 1,5 cm store og utvikler seg fra grønt til sortglinsende gjennom vekstsesongen.

Giftig
Belladonnaurt i blomst.
Belladonnaurtens bær.

Særlig blomster, blader og bær hos belladonnaurten er dødelig giftige og hallusinogene. Små inntak gir hallusinasjoner. Ett enkelt blad kan også være dødelig for voksne. Hele planten inneholder giftige alkaloider.

Belladonnaurt inneholder sterktvirkende alkaloider som atropin, som blant annet nyttes som motgift mot nervegass i militær sammenheng. Urten brukes også som sivil medisin.[1] I middelalderen ble urten trolig brukt til å fremkalle hallusinasjoner, altså som et rusmiddel.[2]

Bladene er bredt lansettformede eller eggformede med spissing ytterst, de er bredere nærmest bladstengelen og har tydelig midttråd og bladnerver. Blomsten har fire gule pollenbærere, men de fem sammenvokste kronbladene som utgjør en klokkeform, er ellers brune, rødbrune eller brun-lilla.

Belladonnaurt påtreffes bare tilfeldig i Norge og har ikke vært bofast. Imidlertid har den fra 1999 vært påtruffet en plass i Sarpsborg kommune og ser ut til å være i ferd med å naturaliseres.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Donnatal Extentabletter. Arkivert 22. juni 2008 hos Wayback Machine.
  2. ^ Harner, Michael J, (Editor) Hallucinogens and Shamanism (Oxford University Press, 1973), side 123-150.
  3. ^ Lid, J. og D. T. Lid (2005). R. Elven, red. Norsk flora (7 utg.). Oslo: Samlaget. ISBN 82-521-6029-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]