Bedre død enn rød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Bedre død enn rød» (fra tysk Lieber tot als rot og engelsk Better dead than red) var et anti-kommunistisk slagord først brukt under 2. verdenskrig på tysk i formen Lieber tot als rot og senere under den kalde krigen av USA. På tysk skal slagordet først ha blitt brukt av propagandaminister Joseph Goebbels mot slutten av krigen for å motivere tyske soldater og sivile til kamp mot de fremadstormende sovjetiske styrkene. Goebbels etterlevde selv sin egen oppfordring ved å velge selvmord for seg og sin familie da sovjetrusserne inntok Berlin.

Den engelske versjonen kommer sannsynligvis fra den tyske, men kan også ha oppstått på egen hånd. Slagordet var flittig brukt i USA i 1950-årene, en tid da den amerikanske regjeringen og det parlamentariske flertallet anført av bl.a. Joseph McCarthy gikk hardt til angrep på mistenkte kommunistsympatisører. Mot-slagordet Better red than dead ble brukt av andre.

Slagordet finner stadig nye bruksområder, og i USA, hvor det er vanlig å farge områder som stemmer demokratisk blått, og republikansk rødt på kartet, er Better dead than red til stadig brukt av demokrater.

I Norge har slagordet ofte blitt brukt i valgkampsammenheng av de borgerlige partienes ungdomsorganisasjoner. I 1980-årene ble slagordet brukt på kampanjemateriell som støttet norsk NATO-medlemskap. For Unge Høyre var «Heller død enn rød» et yndet slagord i valgkampen før stortingsvalgene både i 2005 og 2009.[1] Unge Høyre valgte etter massedrapene på Utøya i 2011 å gå helt bort fra dette slagordet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Vraker valgkampslagordet «Heller død enn rød»». Dagbladet. 10. august 2011. Besøkt 11. august 2011.