Bedre død enn rød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Bedre død enn rød» (fra tysk Lieber tot als rot og engelsk Better dead than red) var et anti-kommunistisk slagord først brukt under 2. verdenskrig på tysk i formen Lieber tot als rot og senere under den kalde krigen av USA. På tysk skal slagordet først ha blitt brukt av propagandaminister Joseph Goebbels mot slutten av krigen for å motivere tyske soldater og sivile til kamp mot de fremadstormende sovjetiske styrkene. Goebbels etterlevde selv sin egen oppfordring ved å velge selvmord for seg og sin familie da sovjetrusserne inntok Berlin.

Den engelske versjonen kommer sannsynligvis fra den tyske, men kan også ha oppstått på egenhånd. Slagordet var flittig brukt i USA på 1950 tallet, en tid da den amerikanske regjeringen og det parlamentariske flertallet anført av bl.a. Joseph McCarthy gikk hardt til angrep på mistenkte kommunistsympatisører. Mot-slagordet Better red than dead ble brukt av andre.

Slagordet finner stadig nye bruksområder, og i USA, hvor det er vanlig å farge områder som stemmer demokratisk blått, og republikansk rødt på kartet, er Better dead than red til stadig brukt av demokrater.

I Norge har slagordet ofte blitt brukt i valgkampsammenheng av de borgerlige partienes ungdomsorganisasjoner. På 1980-tallet ble slagordet brukt på kampanjemateriell som støttet norsk NATO-medlemskap. For Unge Høyre var «Heller død enn rød» et yndet slagord i valgkampen før stortingsvalgene både i 2005 og 2009.[1] Unge Høyre valgte etter massedrapene på Utøya i 2011 å gå helt bort fra dette slagordet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Vraker valgkampslagordet «Heller død enn rød»». Dagbladet. 10. august 2011. Besøkt 11. august 2011.