Be-Bop-a-Lula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Be-Bop-A-Lula
A-side«Woman Love»‎
FormatSingel
Artist, bandGene Vincent
UtgittMai 1956
SjangerRock and roll
Lengde2:34
PlateselskapCapitol
Låtskriver(e)Gene Vincent og Donald Graves

«Be-Bop-A-Lula» er en rock and roll-sang skrevet og først innspilt av Gene Vincent and His Blue Caps. Musikkmagasinet Rolling Stone rangerte songen på 102.-plass over de 500 største sangane gjennom tidene. Sangen er kreditert til Gene Vincent og mangaren hans Bill «Sheriff Tex» Davis.

Sangen kom til i 1955 da Vincent kom seg etter ei motorsykkelulykke.[1] Frasen, eller lignende uttrykk, ble mye benyttet i jazz-miljøer i 1940-åra, og ga navn til en jazz-stil som het bebop.[2]

Tilig i 1956 spilte Gene Vincent inn sangen på et radioshow i Norfolk Virginia, og sendte en demoutgave til Capitol Records. Capitol inviterte Gene Vincent til å spele inn sangen i Nashville den 4. mai 1956. Bandet bestod av Cliff Gallup (sologitar), «Wee» Willie Williams (rytmegitar), «Jumpin'» Jack Neal (kontrabass) og Dickie «Be Bop» Harrell (trommer)[3].

Sangen ble gitt ut i juni 1956 på Capitol Records og solgte raskt i mange eksemplarer. I april 1957 rapporterte plateselskapet at det var solgt over 2 millioner eksemplarer av singelen. Sangen nådde 7.-plass på Billboard-lista.

Mange andre artister har spelt sangen, som har vært en rocke-standrard- Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, The Beatles, Suicide, David Cassidy, The Everly Brothers, Foghat, John Lennon, Paul McCartney, Gene Summers, Carl Perkins, Raul Seixas, Demented Are Go, Stray Cats og Queen er blant band som har spilt sangen live eller i cover. Den var blant sangene som McCartney spilte for Lennon for å bli med i bandet som skulle bli The Beatles.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ How Be Bop A Lula Came to Be?
  2. ^ Peter Gammond, The Oxford Companion to Popular Music, 1991, ISBN 0-19-311323-6
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. juli 2018. Besøkt 12. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]