Eder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eder
Edersee Abfluss.JPG
LandTyskland Tyskland
DelstaterNordrhein-Westfalen, Hessen
Lengde176,1 km
Nedbørfelt3 361 km²
Middelvannføring23,8 /s
StartSauerland
  – Høyde621 moh.
  – Koord.   50°56′07″N 08°12′34″Ø
MunningSamløp med Fulda
  – Høyde143 moh.
  – Koord.   51°13′00″N 09°27′18″Ø
Eder

Eder er en elv i Nordrhein-Westfalen og Hessen i Tyskland og en av sideelvene til Fulda fra venstre med en lengde på 176 km. Den ble først nevnt av den romerske historikeren Tacitus som Adrana i området Chatti.

Elven har sitt utspring fra fjellet Ederkopf vest i Nordrhein-Westfalen nær kilden til elvene Lahn og Sieg. I motsetning til Lahn og Sieg, som begge er sideelver til Rhinen, renner Eder østover og nordover og munner ut i Fulda ved Edermünde, sør for Kassel. Ved Hannoversch Münden renner Fulda sammen med Werra og danner Weser som renner ut i Nordsjøen nord for Bremen. Byer langs Eder er blant annet Battenberg, Frankenberg, Waldeck og Fritzlar.

I 1914 sto Ederdemningen – en 47 meter høy demning – ferdig nær den lille byen Waldeck, og den dannet reservoaret Edersee, som er 27 km lang og holder opp til 200 millioner m³ vann. Den benyttes til vannkraftproduksjon og for å regulere vannivået i Weser.

Demningen ble ødelagt av britiske bombefly 17. mai 1943 (Operasjon Chastise)[1]. Bombeflyene var utstyrt med den spesielle Barnes Wallis-bomben, som spratt bortover vannet når den ble sluppet i en spesiell vinkel fra fly. Samme natt ble demningen ved Möhnereservoaret også bombardert, noe som skapte enorme ødeleggelser og tap av liv nedstrøms (størsteparten av de omkomne var ukrainske krigsfanger like nedenfor demningen). Filmen The Dam Busters omhandler denne hendelsen.

Demningen ble bygd opp igjen samme år, og i dag er innsjøen et område for rekreasjon.

Nedenfor Ederdemningen og Edersee følger Affolderner See, som er nedre reservoar for Waldeck vannkraftverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ here, RAF Details. «RAF - Operation Chastise_new». www.raf.mod.uk. Arkivert fra originalen 3. mars 2016. Besøkt 30. desember 2015.