Batman (TV-serie 1966-68)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Batman
Sjanger Action / Eventyr / Satire
Skaper William Dozier (serien)
Medvirkende Adam West
Burt Ward
Alan Napier
Neil Hamilton
Kommentert av William Dozier
Åpningstema Batman Theme av Neal Hefti
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sesonger 3
Episoder 120
Produksjon
Prod.leder William Dozier
Produsent Howie Horwitz
Lengde 30 min.
Sending
Kanal ABC
Periode 12. januar 196614. mars 1968
Eksterne lenker
Sending
TV.com-oppsummering

Batman var en amerikansk komi-, eventyr- og superhelt-serie som gikk på ABC fra 1966 til 1968. Hovedrollen som Batman ble spilt av Adam West. Serien ble skapt av William Dozier, som også har fortellerstemmen.

Batman-serien kjennetegnes blant annet av en relativt heftig bruk av interjeksjoner, dette for å legge serien så langt opp til tegneserieuniverset som mulig. Serien har også en tegneseriepreget åpningsvignett.

I 1966 ble den nominert til en Emmy for beste komiserie. I 2004 og 2005 vant serien to TV Land Awards i henholdsvis kategoriene Favorite Crimestopper Duo og Favorite Crimestopper. Bruce Lee hadde tre gjesteopptredener i 1966 og 67 som karakteren The Green Hornet (Kato).

Serien ble sendt på NRK vinteren 1990. NRKs visning ble utsatt for en del kritikk blant en del barnepsykologer som mente den gav en indoktrinering hos små, forsvarsløse barn av vold som konfliktløser. Styret i Barnelegeforeningen skrev brev til NRK-sjef Einar Førde, med kopi til barneombud Trond-Viggo Torgersen og Redd Barna, der de anmodet om stoppe serien eller sende den på et senere tidspunkt. Kritikken toppet seg da en 6-år gammel norsk gutt ble skadd i en trafikkulykke etter at han trodde han var i stand til å fly over en bilvei, slik som Batman. Gutten skulle ha trodd at han hadde overnaturlige evner etter å ha sett serien.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Batman opptrer sammen med sin makker Robin. Sammen møter duoen de fleste av Batmans erkefiender.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]