Cesar Romero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cesar Romero
Cesar Romero 3 Allan Warren.jpg
Født15. februar 1907
New York
Død1. januar 1994 (86 år)
Santa Monica
GravlagtInglewood Park Cemetery
Utdannet ved Collegiate School
Yrke Skuespiller, karakterskuespiller, filmskuespiller, tv-skuespiller
Parti Det republikanske parti
NasjonalitetUSA
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Romero ombor på USS Cavalier (APA-37)
I Public Enemy's Wife (1936)

Cesar Romero (født 15. februar 1907 i New York City i USA, død 1. januar 1994 i Santa Monica i California) var en cubansk-amerikansk film- og TV-skuespiller. Han spilte The Joker i TV-serien Batman1960-tallet. I 1966 ble TV-serien overført til kinosalene, og Romero ble den første skuespilleren som portretterte The Joker i en film på kino.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cesar Romeros far César Julio Romero var en italienskfødt importør-eksportør av maskiner til sukkerraffinering, mens moren var Maria Mantilla og var en kubansk konsertsangerinne. Hans bestefar var den kubanske forfatteren José Martí. Faren skaffet Cesar en jobb i en bank i Wall Street.[1] Parallelt med bankarbeidet debuterte Romero i 1927 som danser.

Familiens liv endret seg dramatisk da foreldrene mistet sitt firma som drev med import av sukkervarer og de led dermed store tap under børskrakket på Wall Street i oktober 1929.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Cesar Romero begynte i 1932 som skuespiller ved Broadway.[2]

Heldigvis tillot Romeros inntjening fra mange Hollywood-filmer ham å kunne forsørge den store familien i årene etter børskriswen, som alle fulgte med ham til USAs vestkyst. I oktober 1942 vervet han seg som frivillig til US Coast Guard og han tjenestegjorde for en periode i Stillehavet. Han ble til slutt forfremmet til graden administrerende båtsmann.

Romero hadde hovedsakelig biroller i flere filmer fra 1930 frem til 1950-tallet. Han spilte Cisco Kid i seks western-filmer som ble produsert mellom 1939 og 1941. Romero danset og utførte komedier i filmer fra 20th Century Fox.

Han spilte ofte mot Carmen Miranda og Betty Grable, som f.eks. i Week-End in Havana og Spring in Rocky Mountains på 1940-tallet. I Den tynne mann (1934), spilte Romero en skurkeaktig støtterolle overfor filmens største stjerne William Powell.

Han har også opptrådt som Grev Dracula i Rod Serlings Night Gallery, og har hatt en gjesteopptreden i en episode av Bewitched. Han har også dukket opp i en episode i den sjette sesongen av Pantertanter, hvor han spilte en beiler som heter Tony Delvechio.

Romero ble aldri gift, men deltok regelmessig i det sosiale livet i Hollywood, der han møtte flere attraktive skuespillere.

Cesar Romero døde i 1994 av omfattende bronkitt og lungebetennelse. Han ble kremert og hans aske ble begravet i Inglewood Park Cemetery i Inglewood i California.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]