Cesar Romero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cesar Romero
Cesar Romero 3 Allan Warren.jpg
Født 15. februar 1907
New York
Død 1. januar 1994 (86 år)
Santa Monica
Gravlagt Inglewood Park Cemetery
Utdannelse Collegiate School
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Romero ombor på USS Cavalier (APA-37)
I Public Enemy's Wife (1936)

Cesar Romero (født 15. februar 1907 i New York, død 1. januar 1994) var en cubansk-amerikansk film- og TV-skuespiller. Han spilte The Joker i TV-serien Batman1960-tallet. I 1966 ble TV-serien overført til kinosalene, og Romero ble den første skuespilleren som portretterte The Joker i en film på kino.

Romeros far var en italienskfødt importør-eksportør av maskiner til sukkerraffinering, mens moren var en kubansk konsertsangerinne. Deres livsstil, derimot, endret seg dramatisk da foreldrene mistet sitt firma som drev med import av sukkervarer og de led dermed store tap under børskrakket på Wall Street i oktober 1929.

Heldigvis tillot Romeros inntjening fra mange Hollywood-filmer ham å kunne forsørge den store familien, som alle fulgte med ham til USAs vestkyst. I oktober 1942 vervet han seg som frivillig til US Coast Guard og han tjenestegjorde for en periode i Stillehavet. Han ble til slutt forfremmet til graden administrerende båtsmann.

Romero hadde hovedsakelig biroller i flere filmer fra 1930 frem til 1950-tallet. Han spilte Cisco Kid i seks western-filmer som ble produsert mellom 1939 og 1941. Romero danset og utførte komedier i filmer fra 20th Century Fox.

Han spilte ofte mot Carmen Miranda og Betty Grable, som f.eks. i Week-End in Havana og Spring in Rocky Mountains på 1940-tallet. I The Thin Man (1934), spilte Romero en skurkeaktig støtterolle overfor filmens største stjerne William Powell.

Han har også opptrådt som Grev Dracula i Rod Serlings Night Gallery, og har hatt en gjesteopptreden i en episode av Bewitched. Han har også dukket opp i en episode i den sjette sesongen av The Golden Girls, hvor han spilte en beiler som heter Tony Delvechio.

Romero trodde på frigjøringsteologi og var en dedikert kristen. Han trodde også på et utopisk samfunn der troen på at Kristi rike ville være svært lik Karl Marx' beskrivelser av kommunismen og det kommunistiske idealsamfunn.[trenger referanse] Han beholdt denne troen frem til sin død. Romero har alltid hevdet at hans bestefar på morssiden var en kubansk poet og patriot ved navn José Martí.[trenger referanse]

Romero ble aldri gift, men deltok regelmessig i det sosiale livet i Hollywood, der han møtte flere attraktive skuespillere. Etter hans død rapporterte forskjellige kilder at han egentlig var homofil.[trenger referanse] Romero døde i 1994 av omfattende bronkitt og lungebetennelse. Han ble kremert og hans aske ble begravet i Inglewood Park Cemetery i South Los Angeles, i Inglewood, California.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]