Hopp til innhold

Barn av regnbuen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
My Rainbow Race
AlbumRainbow Race
Artist, bandPete Seeger m.fl.
Utgitt1973
SjangerVise, ballade, protestsang, barnesang
SpråkEngelsk
PlateselskapColumbia Records
Komponist(er)Pete Seeger
Låtskriver(e)Pete Seeger 1967
(norsk tekst av Lillebjørn Nilsen 1973: «Barn av regnbuen»)

«Barn av regnbuen» eller «En himmel full av stjerner» er en sang skrevet og komponert av den amerikanske låtskriveren og fredsaktivisten Pete Seeger i 1967, med tittelen «My Rainbow Race». Sangen ble gjendiktet til norsk av Lillebjørn Nilsen i 1973.

Seegers originalversjon[rediger | rediger kilde]

Seeger framførte og spilte inn sangen flere ganger, blant annet på albumet Rainbow Race som ble utgitt av Columbia Records i 1973. Det har også kommet en mengde coverversjoner, blant annet med Donovan og Nana Mouskouri.

Sangen handler om en blå himmel og en grønn jord som alle må lære å dele.[1]

«Barn av regnbuen»[rediger | rediger kilde]

Sangteksten ble gjendiktet til norsk[2] av visesangeren Lillebjørn Nilsen og spilt inn og utgitt under tittelen «Barn av regnbuen» på singelplaten Barn av regnbuen / Alle duene (Polydor 2052 070) og albumet Portrett i 1973. Låten lå på førsteplass på VGs singelliste i uke 43–52 (11 uker) dét året. Sangen har siden blitt utgitt på samleplater og i nye versjoner, for eksempel av Gitarkameratene på en single fra 1990 og av andre norske artister. Den er også ofte omtalt som «En himmel full av stjerner» etter åpningsordene i første linje av sangteksten.

Nilsen og et pikekor fremførte «Barn av regnbuen» i NRK programmet Et godt brukt år? (sendt 31. desember 1973). Etter at sangen var ferdig, mottok Nilsen sølvplate for albumet Portrett. Dette innebar at albumet var solgt i 10 000 eksemplarer. Øystein Sunde mottok også en sølvplate grunnet sin rolle som produsent for samme album.[3]

Under rettssaken mot terroristen Anders Behring Breivik i april 2012 omtalte han bruken av sangen i norsk skole som eksempel på hjernevask og «kulturmarxistisk indoktrinering» av norske elever. Som en reaksjon på disse uttalelsene, og for å «ta tilbake sangen», ble det arrangert offentlig allsang av «Barn av regnbuen» i flere norske byer senere i april.[4] Den største markeringen foregikk på Youngstorget i Oslo 26. april 2012, da 40 000 mennesker framførte sangen på norsk og engelsk sammen med Lillebjørn Nilsen.[5] Konserten ble også fremført av Nilsen under Minnemarkeringen i Oslo 22. juli 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Amerikansk originaltekst
  2. ^ Norsk tekst
  3. ^ NRK TV Et godt brukt år? 31. desember 1973
  4. ^ Helge Carlsen (23. april 2012). «Vil ta «Barn av regnbuen» tilbake». NRK. 
  5. ^ Kirsti Falch Nilsen m.fl. (26. april 2012). «– Det er vi som vinner». NRK. 
Forrige mottaker:
«The Free Electric Band» med Albert Hammond
Nummer 1 på VG-lista
(Uke 43 1973–3 1974)
Neste mottaker:
«Angie» med The Rolling Stones
Autoritetsdata